Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:05 / 29.01.2021.

Autor: Nenad Lučić

Stara goranska kuharica: tri puta dizano tijesto ne smije na propuh!

Prema dokumentiranim podacima iz obiteljske povijesti, zapisi iz stare goranske kuharice nastali su početkom 20. stoljeća (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Prema dokumentiranim podacima iz obiteljske povijesti, zapisi iz stare goranske kuharice nastali su početkom 20. stoljeća (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kada su Valentina Vanja Vukadinović i njezin suprug Stanko Majetić prije nekoliko godina kuću njegovih predaka u Vrbovskom odlučili preurediti za stanovanje pronašli su niz starih predmeta. Pozornost su im posebno privukle dvije, u rukopisu sačuvane, bilježnice s tradicijskim receptima.

Oslanjajući se na poznate podatke iz obiteljske povijesti supruga Stanka MajetićaValentina Vanja Vukadinović procjenjuje da su zapisi s receptima počeli nastajati tijekom prvog desetljeća prošlog stoljeća.

U njima, osim niza recepata za pripremu mesnih jela, priloga i slastica, ima i praktičnih savjeta, poput onih za pripremu zimnice.

Tijesto za krafne se mora čak triput dizati te zamijesiti već izjutra, kako bi tek u poslijepodnevnim satima bilo spremno za završnu pripremu, a kuharice se upozorava čak i na to da spomenuti posao moraju odraditi u prostoriji gdje nema propuha!

Za prepoznatljivu slasticu karnevalskog razdoblja, krafnu ili pokladnicu, nude se čak četiri recepta, a posebno se izdvaja jedan koji vrlo uvjerljivo demantira one koji spomenutu namirnicu svrstavaju u asortiman brze hrane. 

Pribroji li se spomenutim preporukama i lista sastojaka, kojom se sugerira korištenje probranih, domaćih namirnica, jasno je da ni najizbirljiviji gurmani neće biti uskraćeni za izniman užitak.

U staroj se kuharici mogu naći i rješenja za vremena oskudice, o čemu govore čak tri ponuđena recepta pod zanimljivim nazivom: ratna torta i ratni kolači.

Za većinu se jela iz starih zapisa, kaže Valentina Vanja Vukadinović, može reći da nisu uobičajena, iako se tijekom njihove pripreme koriste lako dostupne namirnice. Među receptima koje je sama koristila posebno izdvaja pržene suhe šljive, a pomalo je iznenađena velikim zanimanjem koje su za kulinarske bilješke iskazali mediji, pa čak i jedan goranski ugostitelj.

Vrijeme će pokazati je li to poticajan razlog da se zapisi iz starih vrbovštanskih bilježnica pretoče u knjigu. Poslušajte više:

Listajući staru goransku kuharicu..., pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.