Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stara Sušica: Centar za posjetitelje o velikim zvijerima za godinu i pol

17.02.2019.

11:22

Autor: Nenad Lučić

Virtualna projekcija budućeg centra o velikim zvijerima (Foto: Prorsus komunikacije)

Virtualna projekcija budućeg centra o velikim zvijerima (Foto: Prorsus komunikacije)

Foto: - / -

Gorski kotar po svojim je prirodnim obilježjima jedinstveno područje. Može se, među ostalim, pohvaliti i činjenicom da na tom području žive tri velike zvijeri - medvjed, vuk i ris. Važnu ulogu u njihovu očuvanju imat će i budući Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici.

Procjenjuje se da Hrvatska, s oko tisuću registriranih primjeraka, ima stabilnu populaciju medvjeda, broj vukova planira se povećati sa 165 na 200, a procijenjenih pedesetak jedinki risa ukazuje na to da njihovoj zaštiti treba posvetiti posebnu skrb. Tome bi trebalo pridonijeti i netom najavljeno uređenje multimedijalnog Centra za posjetitelje o velikim zvijerima, koji će do rujna iduće godine biti dovršen na području Stare Sušice.

Centar o velikim zvjerima bit će uređen na temeljima starijeg objekta. Nudit će puno više od izložbeno-virtualnih sadržaja, najavljuje ravnateljica primorsko-goranske Javne ustanove Priroda Sonja Šišić. "Planiramo se educirati i za provedbu radionica na otvorenom, poput praćenja tragova velikih zvijeri i sličnih sadržaja. Uvjereni smo da će tako osmišljena priča pružiti mogućnost Gorskom kotaru kako bi se turistički brendirao kao područje gdje posjetitelji mogu naučiti više o tri veličanstvene životinje – medvjedu vuku i risu."

A da se upravo po očuvanosti tih vrsta Gorski kotar ubraja među rijetka područja Europe, podsjeća primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. "Na malom prostoru Gorskog kotara imamo nešto što gotovo nitko nema, a to su vuk, ris i medvjed. Stara Sušica, gdje se nalazi županijski Centar za poljoprivredu, idealno je mjesto da se locira prezentacijska priča o velikim zvijerima te da se ona s vremenom razvija."

Podsjećajući kako upravo za turističku valorizaciju prirodnih posebnosti Europska unija nudi nemale poticaje, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u resornom ministarstvu Igor Kreitmeyer naglasio je da možemo biti ponosni što Gorski kotar i cijela Hrvatska obiluju brojnim životinjskim vrstama. "Po tom i drugim obilježjima bioraznolikosti zauzimamo visoko mjesto u Europskoj uniji. To dokazuje i podatak da je čak 37 posto područja naše zemlje obuhvaćeno ekološkom mrežom Natura 2000."

Projekt Centra za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici ukupno je vrijedan 8,1 milijun kuna, od čega će 70 posto "pokriti" novac iz fondova Europske unije, a 30 posto iznosa osigurat će se u državnom te proračunu Primorsko-goranske županije. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.