Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stara Sušica: u bivšem skladištu krumpira prerađivat će voće i puniti med

04.11.2020.

16:30

Autor: Nenad Lučić

Staro skladište krumpira dogodine će postati pogon za preradu voća i punionica meda (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Staro skladište krumpira dogodine će postati pogon za preradu voća i punionica meda (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a iz Stare Sušice obilježava 20. godišnjicu rada, a svojim je savjetodavnim i poticajnim aktivnostima koristio brojnim proizvođačima. Unutar kompleksa ustanove trenutačno se uređuje i zanimljiv prerađivački pogon, vrijedan oko četiri milijuna kuna.

Staro skladište krumpira u Staroj Sušici postat će mali pogon za preradu voća i punionica meda. Građevinski radovi upravo traju, a kada bude dovršeno i opremljeno, u budućem će postrojenju po satu biti moguće proizvesti 150 litara voćnog soka, najavljuje ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić.

Sušara za voće za proizvodnju čajeva obuhvaćat će 40 četvornih metara, a uz destileriju, pogon će imati i punionicu meda, iz koje će izlaziti brendirana pakiranja vrhunskoga pčelarskog proizvoda - goranskog meduna, kaže Šoštarić.

Gradnja novog pogona rezultat je 20 godina rada na poticanju obnove trajnih nasada voćnjaka i vinograda, zahvaljujući kojima je dosad uređeno dvjestotinjak takvih poljoprivrednih površina. Pribroji li se tome i aktualna obnova sadnje jagodičastog i bobičastog voća, ne treba sumnjati da će u budućem prerađivačkom pogonu biti dosta posla.

Osim toga, Centar za poljoprivredu podigao je i vlastite nasade, čiji će se plodovi koristiti isključivo za edukaciju proizvođača, kako bi sami mogli rukovati opremom i obaviti preradu u Staroj Sušici.

Često se ističe kako su poljoprivredni potencijali Primorsko-goranske županije mnogo veći od količine proizvoda koji se plasiraju na tržište, no njihova je visoka razina kvalitete neupitna i marketinški dobro popraćena projektima poput osmišljavanja tematskih cesta i Kašetice primorsko-goranske. Zato će otvaranje prerađivačkog pogona biti logična nadgradnja svega što je dosad učinjeno.

Cilj je da on bude dovršen tijekom ožujka kako bi već dogodine velik dio uroda bio prerađen u starosušičkom centru, koji u dogledno vrijeme neće biti zanimljiv samo poljoprivrednicima. Naime, u Staroj Sušici radovi dobro napreduju i na objektu Centra za edukaciju o velikim zvijerima, a kako se planira graditi i suvenirnica, jasno je da bi kompleks u malome goranskom mjestu vrlo brzo mogao početi privlačiti i veći broj izletnika. 

Poslušajte:

U starom skladištu krumpira prerađivat će se voće i puniti med, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.