Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stari devizni štediše Ljubljanske banke napokon naprijed

30.11.2015.

19:53

Autor: HRT, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gužva pred poslovnicom Ljubljanske banke cijeli dan: prošao je zadnji dan za provjeru valjanosti štedne knjižice koja je preduvjet za isplatu stare devizne štednje. Slovenski fond za sukcesiju 1. prosinca počet će primati zahtjeve štediša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za povrat štednje.

Zahtjev za povrat stare devizne štednje podnosi se osobno ili putem pošte Fondu Republike Slovenije za sukcesiju, Glinška 3, 1000 Ljubljana. Zahtjev mogu podnijeti sami korisnici, a Fond će biti na raspolaganju za pomoć i objašnjenja. Radi bržeg rješavanja podnesaka slovenska vlada savjetuje da se zahtjev podnese na obrascu, koji je priložen uz Pravilnik o sadržaju i obliku zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje (Službeni list Republike Slovenije, br. 81/2015, a objavljen je i na internetskoj stranici Fonda na adresi www.srsn.si.

Zahtjevi se mogu podnositi sve do kraja 2017. godine. Prvi zahtjevi bi, prema najavama slovenske vlade, nakon postupka verifikacije mogli biti riješeni u drugom kvartalu sljedeće godine. Mogućnost povrata ne odnosi se na štediše koji su svoje depozite prenijeli na domaće banke ili ih koristili u procesima privatizacije i otkupa stanova.

Obvezu povrata stare devizne štednje Slovenija je prihvatila temeljem odluke Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da su starim štedišama bili kršeni pravo na raspolaganje njihovom imovinom te pravo na učinkovito pravno sredstvo, a sredinom ove godine donesen je i zakon koji utvrđuje kako će štedišama sredstva biti vraćena.

Štediše ili njihovi pravni nasljednici, morat će zahtjeve sastavljene na posebnom formularu predati osobno ili poštom, nakon čega će se provoditi postupak verifikacije njihovih zahtjeva. Slovenski fond za sukcesiju obvezao se da će svaki zahtjev štediša biti riješen najkasnije u tromjesečnom roku. Ako oni ne budu imali primjedbe na informativni izračun stanja njihova računa i kamate, sredstva će im biti uplaćena na tekući račun. U suprotnom mogu pokrenuti upravni spor.

Slovenija računa da će cijeli trošak povrata stare devizne štednje štedišama izvan Slovenije iznositi skoro 400 milijuna eura, u što su uključeni i troškovi vezani uz verifikaciju zahtjeva. Sredstva su osigurana u proračunima za iduće dvije godine. Prema podacima Ljubljanske banke, neisplaćena glavnica s naslova stare devizne štednje u Hrvatskoj i BiH iznosi 258 milijuna eura.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu po kojoj Slovenija mora preuzeti obveze prema štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH u iznosu od skoro 260 milijuna eura, ne računajući kamate, a neisplaćenih štediša je oko 230.000, od čega 130.000 štediša u Hrvatskoj. Slovenija računa da će već iduće godine isplatiti glavnice i kamata za oko 220 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.