Hrvatski radio

Radio Rijeka

Starost bez granica: Mreža njegovatelja koji pomažu starijim osobama

13.09.2018.

11:49

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U hotelu Jadran u Rijeci održana je završna konferencija prekograničnog hrvatsko-slovenskog projekta "Starost bez granica". U Domu "Kantrida" su osnovane četiri kućanske zajednice, a tijekom projekta je uspostavljena mreža njegovatelja koji pomažu starijim osobama u njihovim kućama.

Slijedi i otvaranje dnevnih centara u manjim mjestima. "Vjerujemo da će se sustav skrbi u zajednici razviti do te mjere da ćemo svi u svojoj kući moći dobiti ono što nam treba. Idealno je ostati u svom domu od rođenja do smrti", rekla je pročelnica Primorsko-goranske županije za socijalnu politiku Dragica Marač. Kao idući korak najavila je otvaranje dnevnih centara u mjestima širom županije.

U Interreg projektu Slovenija-Hrvatska 2014-2020 STAR "Starost bez granica" kao partneri sudjeluju Primorsko-goranska županija, Dom za starije osobe Kantrida Rijeka, Obalni dom za umirovljenike Kopa, Institut Antona Trstenjaka za gerontologiju i međugeneracijski suživot, a vodeći partner je Občina Hrpelje-Kozina. Ukupna novčana vrijednost projekta iznosi 712.939 eura, od čega Dom "Kantrida" sudjeluje sa 248.095 eura, a PGŽ s udjelom od 11.400 eura.

"Učincima smo jako zadovoljni", kaže pročelnica Marač te navodi kako su proces transformacije prema deinstitucionalizaciji brige o starijim osobama počeli prije četiri godine.

Istovremeno se mijenja način skrbi unutar institucija. U domu "Kantrida" osnovane su četiri kućanske zajednice, što je novi i kvalitetniji oblik skrbi za osobe starije životne dobi, koje žive kao u obiteljima. Usporedno je u zajednici jačana mreža prožatelja usluga pomoći u kući."Svatko zavrijeđuje da ostane u svojoj kući dokle god može i dokle god želi", kaže Marač i najavljuje kako neće stati na tome.

Slijedi otvaranje punktova dnevnih centara u manjim mjestima. "U maloj sredini, u manjim mjestima, bit će otvorene kuće gdje će osobe starije dobi koje tamo žive moći doći po uslugu koju žele i koja im treba: na druženje, po obrok, na vježbanje, po savjet medicinske sestre. Dnevni centri nudit će dnevnu skrb, ali i mogućnost kratkotrajnog smještaja, dok je recimo obitelj na putu, ili dodatnu skrb u slučaju kratkotrajne bolesti. To je još uvijek vaninstitucijska skrb, ali premosnica koja treba u lokalnim zajednicama", rekla je Marač.

Naši su stručnjaci dobili mnoga nova znanja, i mi smo ti koji ćemo pomoći širiti priču o vaninstitucionalnoj podršci starijim osobama u Hrvatskoj,već su se javile Istarska i Zagrebačka županija, najavljuje Marač.

Nastavit će se i prilagodba domova. U Voloskom će za desetak dana početi radovi na uređenju Parka seniora, koji će prilagoditi teren osobama slabije pokretljivosti i ukloniti strme stepenice. Novi dom u Voloskom gradit će se po modularnom principu na trerenu koji je dijelom ustupio Grad Opatija, tako da će već pri gradnji biti predviđen život u kućanskim zajednicama. "Nećemo dostići nizozemski standard, ali tome težimo", rekla je Marač.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.