Hrvatski radio

Radio Rijeka

Starost stanovništva novi parametar za procjenu razvijenosti nekog područja

23.10.2017.

13:42

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U realnu procjenu razvijenosti nekog područja treba uključiti i podatak o starosti stanovništva. Takva izmjena Zakona o regionalnom razvoju pomogla bi Gorskome kotaru i otocima u kandidiranju za potpore europskih fondova, rekao je zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Gradonačelnici Delnica, Vrbovskog i Čabra uključeni su u skupinu za izradu Nacrta prijedloga zakona o brdsko-planinskom području, a Županija u pripremu izmjena Zakona o regionalnom razvoju. "Od sadašnje četiri skupine, planira se povećati broj skupina, po stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave, na osam, od čega bi četiri skupine bile potpomognute. U izračun indeksa razvijenosti uvodi se novi parametar - indeks starenja. Nadamo se da će izmijenjeni Zakon prepoznati demografski opustošena područja, poput Gorskoga kotara, kao područja koja treba potpomagati", rekao je dožupan Petar Mamula.

Izvijestio je i kako je u tijeku pilot-projekt pomoći u izradi projektne dokumentacije za natječaje za potporu europskih fondova za slabije razvijene jedinice lokalne samouprave. Tako je u suradnji s Ministarstvom za regionalni razvoj i europske projekte izdvojeno 1,7 milijuna kuna za pomoć u izradi projekata Jelenju, Brod Moravicama, Mrkoplju, Ravnoj Gori, Čabru i Vrbovskom . 

Županija konkretnim poticajima podupire poduzetnike. Za mjere ruralnoga razvoja izdvojeno je 10 milijuna kuna iz proračuna PGŽ-a, od toga 4,8 milijuna u poduzetništvo, rekla je pročelnica za poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar

Najviše je novca usmjereno u opremu, a za subvencije kamata izdvojeno je tri milijuna kuna. Raukar je za početak iduće godine najavila i novu kreditnu liniju vrijednu oko 20 milijuna kuna. Dio natječaja za poticaje za inovatore, poduzetnike u turizmu i za jedinice lokalne samouprave još je otvoren, a informacije su dostupne na mrežnim stranicama Županije.

Raukar je predstavila i dio poljoprivrednih programa. U Centru za poljoprivredu u Staroj Sušici novi su kolekcijski nasadi malina i aronije. Posađeno je 1120 sadnica toga voća, a u pripremi je i rasadnik ljekovitoga bilja. Na Cresu je u pripremi teren za kolekcijski nasad maslina, a na Krku su posađene autohtone vrste vinove loze. "Cijepovi autohnonih vrsta već su dostupni vinogradarima, a medari uskoro, u idućih šest mjeseci, očekuju zaštitu goranskog meduna oznakom izvornosti", rekla je Raukar. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.