Hrvatski radio

Radio Rijeka

STEMI robot za praktično učenje na zabavan način

09.12.2015.

13:11

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako potaknuti djecu da zavole znanost, tehnologiju, inženjerstvo, matematiku (engleska kratica - STEM)? Odgovor ima mladi tim inovatora iz udruge Bura Znanja, a jedan od prvih susreta kojim će po školama popularizirati svoj program održan je danas u riječkoj OŠ Vladimir Gortan.

Mladi inovatori su online platformu za projekt osnovnog učenja STEM područja razvili u Znanstveno-tehologijskom parku riječkog sveučilišta, a onda su u suradnji sa zagrebačkim FERovcima zaključili da sva četiri područja dobro predstavlja hexapod, kukcoliki, robot kojim se upravlja pametnim telefonom.

STEMI robot je prvi projekt koji će služiti kao obrazovni alata za učenje elektronike, robotike i programiranja. Sudionici projekta neće dobiti gotovog robota, nego komponente i upute za njegovo sastavljanje.

U tijeku je kampanja kojom prikupljaju sredstva za izgradnju platforme za projektno učenje: jedan robot stoji tisuću i pol kuna, kupuju ih pojedinci i tvrtke (dvadeset tvrtki do sada), a na kraju kampanje Bura Znanja donirat će robote osnovnim školama početkom iduće školske godine.

Svi koji žele donirati robote u škole ili ga naručiti za svoje potrebe mogu se priključiti kampanji grupnog financiranja na Indiegogo platformi. Više o projektu možete pronaći ovdje, pogledajte video o STEMI robotu i poslušajte kako je danas protekao susret u OŠ Vladimir Gortan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.