Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štićenici Doma za odrasle osobe smješteni u iznajmljene stanove

12.02.2015.

14:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dio korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić, koji su smješteni u Gorskome kotaru, boravak u domu zamijenili su životom u stanu, u kojemu mogu računati i na potporu osoblja Doma.

Dom za psihički bolesne odrasle osobe Turnić iz Rijeke svoje je korisnike smještene u Gorskom kotaru, zbog dotrajalosti objekta u selu Radočaj, prije petnaest mjeseci premjestio u privatnu domsku ustanovu na području Delnica. 

Spomenuti je smještaj bio dogovoren na određeni rok, a nakon njegovog isteka nađeno je novo rješenje, kojim su djelatnici Doma Turnić, ali i korisnici, iznimno zadovoljni. 

Za boravak devetnaestero od ukupno dvadeset i osmero korisnika nekadašnje ustanove u Radočaju, na goranskom su području iznajmljena tri stana, kaže ravnateljica Doma Turnić Marina Kalčić. Objasnila je da na taj način, boraveći u stanovima umjesto u domu, korisnici imaju priliku sukreirati svoju svakodnevicu, primjerice, sami sebi kuhati i izabrati što će jesti.

Takav se koncept zamjene institucionalnog stambenim smještajem u Osijeku već uspješno primjenjuje, a unatoč promjeni, naglašava ravnateljica Kalčić, korisnici raspoređeni u manje skupine i dalje mogu računati na stalnu potporu osoblja Doma Turnić. 

Nakon što su tri stana za korisnike Doma Turnić nađena na području Gorskoga kotara, treba vjerovati da će se koncept zamjene institucionalnog stambenim smještajem uspješno provoditi i u Rijeci te drugim sredinama Primorsko-goranske županije. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.