Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:06 / 28.07.2016.

Autor: Olivera Vinković

Štićenici domova na Pulcu i Turniću dobili stanove za samostalan život

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ključeve gradskih stanova za budući samostalan život na dvije lokacije u Rijeci dobili su štićenici domova na Pulcu i Turniću. Izlazak iz doma za njih će biti izazov, ali će im omogućiti lagodniji život izvan institucija.

Dva gradska stana predana su na korištenje Centru za rehabilitaciju Rijeka podružnica Pulac u svrhu organiziranog stanovanja za korisnike centra. Riječ je o stanovima koji uz pomoć djelatnika domova i centara skrb s institucije polako prelaze na službe podrške u zajednici.

U dva gradska stana od 100 i 140 četvornih metara živjet će štićenici koji se raduju novome obliku života. "Meni je dobro u stanu, ali sam naučena živjeti po domovima. Čistim sama", kaže jedna od korisnica. Korisnik dodaje da ljepše živi u stanu. "Manje je buke, više se asistent posveti osobi, ima svoj komfor."

A u stanu na Turniću otvorene su dvije nove zajednice organiziranoga stanovanja u sklopu Doma za odrasle osobe Turnić. "Tu ću živjeti s kolegicom Suzanom. Došla sam iz Mrkoplja zato što ovdje imam svoju familiju i ljepše mi je ovdje, volim Rijeku", kaže jedna štićenica. Njezina kolegica govori da će joj samostalan život biti nešto poput "uradi sam". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.