Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stigla dozvola Ministarstva obrane: opet otvoren helidrom na Delti

03.10.2017.

11:54

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Helidrom na Delti opet je otvoren za operacije slijetanja i polijetanja helikoptera koji prevoze one kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, potvrđeno nam je iz "Rijeka prometa". Kraći put i veća brzina reakcije sigurno će doprinijeti spašavanju ljudskih života.

Iz Ministarstva obrane jučer je stigla dozvola za ponovnu osposobljenost pa helikopteri više ne moraju letjeti do Grobnika, čime se bitno skraćuje put dopreme ili odvoženja te dobiva na brzini reakcije što u konačnici spašava ljudske živote.

Podsjećamo, helidrom na području Delte otvoren je krajem svibnja, na gotovo idealnoj lokaciji s koje se do KBC-a dolazi u roku od nekoliko minuta. No u funkciji je bio svega dva mjeseca jer je 8. kolovoza uvedena zabrana letova zbog šetnje kupača dijelom helidroma, što je bilo jednako opasno za posade helikoptera i za kupače.

Nakon toga obnovljena je poletno-sletna podloga te podignuta ograda do samoga mora, kako neovlaštene osobe ne bi imale pristup helidromu. U samo devet tjedana, koliko je bio u funkciji, na helidromu je obavljeno 150 intervencija helikoptera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.