Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stiglo osvježenje: nakon nevremena Rijeka na 22°C

26.07.2015.

10:39

Autor: Saša Vuksan, Blanka Uzelac, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lakše se diše na riječkom području, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Nakon desetak dana ekstremnih vrućina, stiglo je osvježenje - kratko nevrijeme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom.

Grmljavinsko nevrijeme s kišom što je noćas poharalo Rijeku, nije uzrokovalo veće probleme u gradu, doznajemo od dežurnih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Rijeke. Vatrogasci su intervenirali jedino u slučaju manjih poplava u stanu. Rušenja stabala i problema na prometnicama nije bilo.

Rijeku je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo oko tri sata ujutro i trajalo je otprilike jedan sat. Pale su 44 litre kiše, a temperatura se noćas spustila do prohladnih 18 stupnjeva. Jednaka količina kiše kao u Rijeci zabilježena je i na krčkom aerodromu, u Kukuljanovu 45, a u Bakru čak 60 litara kiše po četvornome metru. Neke kvarnerske otoke kiša je ipak i ovaj put zaobišla.

Iz Županijskoga centra 112 jutros su javili da su vatrogasci zbog posljedica nevremena imali više intervencija na području Rijeke, Opatije, Krka i Cresa. U proteklome razdoblju ekstremnih vrućina rušeni su rekordi. Temperatura zraka ponegdje je dosezala i 40 stupnjeva, a u Rijeci je zabilježena i najtoplija noć otkad postoje mjerenja: najniža noćna temperatura bila je 29 stupnjeva.

U Rijeci je u 7 sati izmjeren 21 stupanj, a u 10 tek stupanj više. Sljedeći tjedan bit će promjenljivo, bez vrućina, koje bi se trebale vratiti tek potkraj tjedna, ali u znatno blažem obliku. Meteorolog Ivan Novak najavljuje da će, prema dugoročnim prognozama, i temperature u kolovozu biti iznad prosjeka: bit će vruće, ali ne očekuje se novo obaranje rekorda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.