Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štimac: 20 godina sam čekao cestu, sada nema boljeg osjećaja!

10.09.2018.

10:20

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Poduzetnik Anton Štimac iz prometno gotovo izoliranog sela Hrvatskog, je dulje od dva desetljeća u svom dvorištu dočekivao državne dužnosnike koji su na hrvatskoj strani granice sa Slovenijom uz gornji tok Kupe obećavali izgraditi za ovaj dio Gorskog kotara životno važnu cestu.

Na zadnjoj dionici tzv. Kupske magistrale radovi se, nakon dvadeset godina uglavnom neizvršenih obećanja, konačno primiču kraju, a on je najavljen za početak studenoga.

Ovaj put u priči, o vjerojatno vremenski najdužem projektu cestogradnje u Hrvatskoj, ima mjesta za optimizam. Dinamika i angažman ljudi i mehanizacije su takvi da Štimac vjeruje kako će prvi asfaltni sloj na dionici Ložac - Hrvatsko, dugoj 2,6 kilometara, biti postavljen za petnaestak dana.

Nakon svega, poduzetnik iz Hrvatskog teško bi mogao pobrojati sve resorne ministre prometa, ali i neke premijere te predsjednike države koji su tijekom protekla dva desetljeća dolazili u njegovo dvorište i najavljivali brzu izgradnju ceste, pa u šali kaže kako cijeli jedan vlak ne bi bio dovoljan kada bi se sve te dužnosnike pozvalo na, nada se, skorašnje otvorenje.

Političari su, prisjeća se Anton Štimac, dolazili i odlazili, a on bi sa svojim sumještanima ostao živjeti svoj, problemima bremenit život u pograničju. Prvih godina nakon razgraničenja šleperi sa sirovinom za Štimčevu proizvodnju dolazili su u slovensko mjesto Osilnicu, a on bi ih potom, malo po malo, morao preko uskog mosta voziti u Hrvatsko.

Danas se, zbog schengenskog režima, i na tom mostu nalaze žica i metalna vrata, koja se otvaraju samo danju i sreća je da se 2004. na hrvatskoj strani granice uspjelo dovršiti poveznicu sela s područjem Grada Čabra. Međutim, razne zavrzlame oko izgradnje 2,6 kilometara duge, posljednje dionice Kupske magistrale Ložac - Hrvatsko trajale su potom punih 14 godina, a njezin skorašnji završetak konačno će donijeti normalan život.

Hrvatska takav život zaslužuje, jer u mjestu s pedesetak stanovnika još ima mladih obitelji s ukupno desetero djece. Štimac se nada kako će upravo ta mladost ostvariti njegove turističke i druge poduzetničke snove, kojih se, zbog nepostojanja ceste morao odreći. Unatoč tome, poduzetnik iz Hrvatskog nikad nije pomislio otići, a danas vjeruje kako će ovo te druga mjesta Kupske doline iznova oživjeti, cjelovito povezana s matičnom državom Hrvatskom.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.