Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stipić: ako će izvanredno postati normalno, moramo utvrditi pravila

18.06.2020.

13:18

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: - / -

Uvođenje nastave na daljinu i mješovite nastave u redovitu nastavnu djelatnost mora biti regulirano zakonom, pravilnicima i kolektivnim ugovorom, rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić.

Ono što smo prihvatili u izvanrednoj situaciji, u redovitu nastavu može ući samo ako reguliramo, prije svega, organizaciju radnog vremena i duljinu školskog sata te pedagoške norme, rekao je Željko Stipić

Treba pohvaliti što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila Akcijski plan za provedbu nastave na daljinu, rekao je Stipić, jer treba podržati ideju da se na papir stavi sve što se kroz iskustvo naučilo - ali...

U ciljevima toga plana stoji da bi trebao biti temeljem na kojem će se definirati mogućnosti primjene nastave na daljinu u "normalnim" uvjetima, a u sindikatu misle da to implicira sveobuhvatniji pristup problematici. Naime, kada vas nešto iznenadi, imate pravo na pogreške, ali idući put morate biti spremni, a vremena za temeljitu pripremu imamo, zaključio je predsjednik sindikata Preporod.

Podsjetio je da je nekoliko temeljnih pitanja nastave na daljinu i mješovite nastave. Prije svega to je pitanje organizacije radnog vremena jer su učitelji i nastavnici odgovarali na pitanja i komentare učenika od jutra do večeri; i subotom i nedjeljom. 

Drugo je pitanje duljine školskog sata jer su se brojni učitelji i nastavnici žalili da je teško održati pozornost u online nastavi tijekom svih 45 minuta, ponekad i za 28 učenika. Što dovodi do idućeg pitanja, a to su pedagoški standardi. 

Učitelji i nastavnici imaju prevelik broj sati i prevelik broj učenika u razredu za nastavu na daljinu, a mješovita nastava situaciju dodatno komplicira po tom pitanju. Situacija se ne može promijeniti preko noći, istaknuo je Stipić i dodao da to treba barem biti istaknuto kao zadatak. 

Još jedno pitanje je: što je stvarno učinjeno i kakvi su pravi rezultati ove školske godine? To je tema o kojoj na Sveticama ne žele ni čuti, tvrdi Stipić.

Ako će ono što je bilo iznimka možda postati pravilo, tvrde u sindikatu, onda treba pronaći modele kako zadržati motivirane učitelje, jer samo takvi učitelji mogu postići obrazovne rezultate kakve želimo. Poslušajte izlaganje Željka Stipića pred novinarima u Rijeci:

Stipić: ako će izvanredno postati normalno, moramo utvrditi pravila; pripremila Tatjana Sandalj

Predstavnici Preporoda pred novinarima u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici Preporoda pred novinarima u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.