Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stiže novi digitalni mamograf i hitna helikopterska pomoć

04.04.2016.

13:42

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra će u Rijeci, u radiološkoj ambulanti u Parku Nikole Hosta, biti pušten u rad novi digitalni mamograf, a od 1. svibnja će biti ponovno uspostavljena hitna helikopterska pomoć na kvarnerskim otocima. To je, među ostalim, najavljeno u Primorsko-goranskoj županiji.

Helikopteri hitne ponovno će letjeti od svibnja, a novi razgovor s ministrom zdravlja Darijom Nakićem o novinama mreže hitne medicine dogovoren je za petak 8. travnja, rekla je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić

Već je najavljeno da će službu na otocima preuzeti dodatno opremljeni vojni helikopteri: "Imamo saznanja da je za našu županiju uvažen stručni prijedlog, da ćemo dobiti dodatnih pet timova, od toga dva u Crikvenici. Za područje Primorsko-goranske županije sve resurse osigurat će MORH, što znači ne samo letjelicu, već i timove", rekla je Malatestinić.

Novost je i županijska suglasnost Nastavnome zavodu za javno zdravstvo za suosnivanje Hrvatskoga društva za proteomiku, sa sjedištem u Rijeci, te mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe, sa sjedištem u Zagrebu. 

Riječ je o prvoj međunarodnoj organizaciji za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane: "Osnivači mreže, pored naše ustanove NZZJZ, bit će svi državni laboratoriji zemalja u našem okruženju, kao što su Slovenija, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Grčka, Mađarska i Makedonija, a inicijativa ima potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA-e)", kaže županijska pročelnica za zdravstvo.

Cilj je priprema regionalnih projekata te ujednačenje standarda i pravne regulative kontrole kvalitete hrane. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.