Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stiže županijska pomoć za štete od proljetnog mraza

25.09.2017.

14:59

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija izdvojila je 300 tisuća kuna pomoći nakon elementarne nepogode na području Novog Vinodolskog, Vrbnika i Fužina, a 200 tisuća kuna potpore raspodijeljeno je sportskim savezima za omladinske timove.

Mraz je ovoga proljeća prouzročio dva milijuna i 780 tisuća kuna štete na usjevima u Fužinama, Novome i Vrbniku. Za sanaciju tromilijunske štete, Županija će iz fonda pomoći izdvojiti 300 tisuća kuna. Zamjenik župana Marko Boras Mandić zato je i danas ponovio inicijativu da bi zakonodavac trebao stimulirati subvencioniranje premija osiguranja.

"Zakonom bi trebalo stimulirati gradove, općine i županije da, kao što poduzetnicima subvencioniraju kamate za kredite, mogu subvencionirati i premije osiguranja. Tako bi šteta mogla biti namirena u cjelokupnom iznosu, a teret sanacije bi s javnog sektora prešao na privatni. Oni koji zarađuju iz obavljanja te djelatnosti mogli bi štete i sanirati, s većim efektom", rekao je Boras Mandić te pojasnio zašto to već ne čine: "Dok god po zakonu moramo imati sredstva rezervirana za elementarne nepogode, mi si ne oslobađamo prostor u proračunu za ovakav fond", dodao je. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.