Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stižu digitalne 3D pomorske karte podmorja riječke luke!

15.10.2021.

11:01

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

U akvatoriju riječke luke je predstavljen projekt mapiranja podmorja za izradu digitalnih 3D pomorskih karti hrvatske obale. Brzorastući pomorski sektor temelji se na automatizaciji i raste potreba za preciznim digitalnim kartama obala. Prve karte riječkog podmorja bit će dostupne za desetak dana.

Rezultati istraživačkog pilot projekta partnera iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, našoj će zemlji biti ustupljeni besplatno, rekla je Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Designe Centra Kvarner, jednog od partnera projekta.

Croatian Coast and Harbor Survey (CCHS) zajedničko je ulaganje i projekt nekoliko europskih visokotehnoloških tvrtki i istraživačkih institucija u pomorstvu, automobilskoj industriji, visokotehnološkom i geofizičkom sektoru koja obavlja mjerenja, a potom integrira slike morskog dna i slike površine kako bi se pomoću naprednih geodetskih tehnologija izradili precizni 3D modeli i pomorske karte hrvatske obale, njezinih luka i marina.

Modeli i karte su primjenjivi na geodetske karte, što znači da hrvatska vlada može pružiti sliku svojih obala u skladu sa standardom WGS84. Nadalje, CCHS je razvijen za automatizaciju pomorskog sektora u budućnosti, kao i za podršku održivom razvoju turizma. 3D modele i karte osigurat će vlada, a koristit će se i za sigurniju plovidbu za velike brodove, mala plovila i jedriličare.

Sve je veća potreba za vrlo preciznim digitalnim kartama podvodnih i obalnih obala za brzorastući pomorski sektor koji se u ovom desetljeću sve više temelji na automatizaciji. Sve luke, pomorski objekti i pristaništa moraju biti pripremljeni za izazove i zahtjeve klijenata, pa će Hrvatska, ali i same uprave uprave luka i marina morati pružiti digitalne navigacijske informacije s velikom točnošću svim korisnicima svojih teritorijalnih voda -za obalne linije i obale kao i za morsko dno.

Brodovi će biti opremljeni naprednim radarskim i sonarnim tehnologijama i komunikacijskim sustavima koji traže digitalne dodirne točke na strani pomorske infrastrukture. CCHS je u mogućnosti pružiti osnovu za sve to - tehnologiju i podatke, kao i krajnje proizvode, poput aplikacija i rješenja u oblaku.

CCHS će generirati vrlo točne podatke, povezane s geodetskim digitalnim modelima i kartama luka i marina za cijelu hrvatsku obalu. Bit će to korisno i za automatizirane brodove bez posade, rekla je Duletić te najavila da će se upravo takvi brodovi budućnosti graditi u Hrvatskoj.

Poslušajte izjave Teute Duletić, predstavnika austrijske tvrtke Vougee Roberta Galovica te riječkog dogradonačelnika Gorana Palčevskog:

3D mapiranje podmorja, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.