Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sto dvadeset godina Novog lista!

02.01.2020.

15:28

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prvi broj Novog lista, novina koje će označiti prekretnicu u hrvatskom novinarstvu, tiskan je 2. siječnja 1900. godine na Sušaku. U povodu 120. obljetnice, današnji je Novi list izašao na čak 168 stranica.

Poseban prilog Novog lista, posvećen 120. obljetnici izlaženja, tiskan je na 120 stranica. S dodatnih aktualnih dnevnih 48 stranica, to je prvi put u povijesti da Novi list izlazi u tolikom obimu.

"Naša rotacija je u više navrata tiskala ovaj posebni prilog, ali htjeli smo napraviti retrospektivu svih ljudi koji su u Novom listu i u našem kraju ostavili značajan trag", rekao je glavni urednik Novog lista Ivica Tomić.

Prvi broj tiskan je drugoga dana 1900. godine na Sušaku, u zgradi na današnjoj Strossmayerovoj ulici. Prvi glavni urednik Frano Supilo nove je moderne novine nazvao Novi list. U tadašnje doba uz bok svjetskim dnevnicima i predvodnik hrvatskog novinarstva.

U Novom listu je zabilježeno 120 godina povijesti godina grada na Rječini, primorskog i goranskog kraja. 

"U našem kraju je uvijek bilo: kruh, mlijeko i Novi list. Istina i vjerodostojnost vodit će nas i dalje", rekao je Tomić. Poslušajte razgovor o tradiciji i budućnosti, novinarima i čitateljima:

Tomić: U Novom listu nema "navodno", samo istina! , pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.