Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je Modiano tiskao u Rijeci?

15.10.2013.

09:22

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru Dana talijanske kulture u Rijeci u Galeriji Kortil otvorena je izložba originalnih plakata, skica i produkcije tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložba ''Modiano: Od Trsta do Rijeke'' ostaje otvorena do 26. listopada.

Izložba predstavlja povijesni presjek radova nastalih u tvrtki Modiano. Poznata tvrtka, koja se pored proizvodnje papira za cigarete i igraćih karata, mogla pohvaliti kromolitografskom sekcijom za tisak plakata, letaka i razglednica te drugih materijala korištenih u oglašavanju, osnovana je zahvaljujući Saulu Davidu Modianu 1868. godine u Trstu.

Međutim, Modiano je pored tršćanske tvornice odlučio otvoriti postrojenje i u Rijeci. Pokrenuta je proizvodnja igraćih karata visoke kvalitete koje su se isticale po natpisu „Modiano Trieste – Fiume", a čiju su poleđinu oslikali veliki umjetnici poput Giuseppea Sigona. U Rijeci je također pokrenuta i proizvodnja papira za cigarete namijenjenog istočnom i srednjeistočnom tržištu. Važno je istaknuti i veliku proizvodnju plakata i letaka za potrebe riječkog, istarskog i dalmatinskog područja. Upravo je Sigon izradio plakate u stilu libertyja za potrebe riječke Tvornice čokolade, dok je dvadesetih godina prošlog stoljeća Alberto Zhelizh izradio sjajne reklame za riječku Rafineriju ulja.

Izložba u Rijeku donosi i originalne skice koje je Modiano izradio za potrebe pomorskih kompanija poput Austro Americane obitelji Cosulich i austrijskog Lloyda, ali i razne plakate izrađene u reklamne svrhe za riječke, istarske i dalmatinske tvrtke. Djela je za potrebe izložbe ustupio predsjednik Uprave tvrtke Modiano Guido Crechici.

Kako je izgledalo oglašavanje prije stotinu godina, gdje se proizvodio najkvalitetniji cigaretni papir i gdje je riječka Tvornica čokolade naručivala svoje plakate, doznajte na izložbi. Za uvod poslušajte razgovor Nine Deranje i pomoćnice talijanskog konzula u Rijeci Ileane Jančić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.