Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je potrebno za najbolji goranski nadjev ili - budel?

28.03.2016.

08:20

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gorskom kotaru se sve glasnije zagovara inicijativa da goranski nadjev, kao autohtoni uskrsni specijalitet toga kraja, postane i jedno od zaštitnih obilježja goranskog turizma. Za spomenuto jelo na području Grada Čabra čuva se i tradicionalni naziv – budel.

Danas, na Uskrsni ponedjeljak, u naselju Tršće drugi put je organiziran izbor najukusnijeg i najboljeg budela. Predsjednica čabarske Udruge iznajmljivača Mirjana Jurković, u ime suorganizatora današnjeg izbora, otkriva koji su temeljni sastojci i obilježja koja mora imati kvalitetan budel. "Za budel trebaju šunka, jaja, kruh, mladi luk sa začinima poput papra i soli. Pritom je bitna ravnomjerna zastupljenost svih sastojaka. Koliko ima kruha, trebalo bi biti i šunke, a začin je specifičan. To je mladi luk, odnosno lukec, koji daje okus ljutine, odnosno gorčine", rekla je Jurković. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.