Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je sve sačuvao Rastko Schwalba tek treba utvrditi

18.12.2015.

12:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od muzealca, konzervatora i povjesničara umjetnosti Rastka Schwalbe skupom u Muzeju grada Rijeke oprostili su se suradnici, prijatelji i obitelj. Koliko je i što sačuvao od propadanja i zaborava tek treba utvrditi, možda već na znanstvenom skupu o njegovu djelu iduće godine.

"Nema više Rastka Schwalbe Rare. Oni koji su ga do prije nekoliko tjedana susretali na ulici pamtit će ga kao čovjeka koji nije polako ostario i uvenuo nego je naprosto otišao i iznenadio sve one koji ništa nisu znali o njegovoj bolesti. Visok, uspravan, naočit, desetljećima jednako bijele kose i bijele brade, po profesiji povjesničar umjetnosti, po radnim zadacima konzervator i muzealac, gotovo je jednako koliko umjetnost volio prirodu i sport. Bio je skijaš, jedriličar i tenisač. Građanskog odgoja, gospodskih navika i tvrdih ljevičarskih uvjerenja, nepopustljiv, katkad svadljiv i prgav, beskompromisan antifašist, u svakom slučaju osobit i uočljiv čovjek koji se kroz život nipošto nije kretao nezapaženo." Tako o kolegi i prijatelju piše Ervin Dubrović

Schwalba je rođen 1931. na Sušaku. Odrastao je okružen povjesničarima i poviješću te umjetnošću i arhitekturom. Stoga nije čudno da je upisao studij povijesti umjetnosti na filozofskom fakultetu u Zagrebu i da su ga najviše zanimali arhitektura i urbanizam. Po završetku studija, 1959., počeo je raditi u Konzervatorskom zavodu u Zagrebu, poslije Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Kući se vratio 1974. i postao direktor regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i tu doživljava veliki profesionalni neuspjeh: budući da nije htio prihvatiti da se u Bakru izgradi koksara i da za to izda potrebno odobrenje napušta konzervatorsku službu.

Najveći uspjeh tek slijedi: 1983. postao je direktor Muzeja narodne revolucije kojeg je tijekom devedesetih sačuvao kao neovisnu ustanovu i preustrojio ga u Muzej grada Rijeke. Schwalba je bio Predsjednik društva konzervatora Hrvatske, dugogodišnji član Izvršnog odbora Saveza urbanističkih društava Hrvatske, te član Društava urbanista Zagreba i Rijeke.

Njegova su krunska ostvarenja retrospektivna izložba i monografija Igora Emilija te "Knjiga o Kvarneru". Nastala je kao djelo povjesničara, povjesničara umjetnosti, konzervatora i urbanista, jedriličara i moreplovca, Primorca, Sušačana i Riječanina, intelektualca i sportaša.

Bio je i nepokolebljivi antifašist pa se prihvatio i funkcije predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke s ciljem da za antifašizam animira mlade ljude. Sudjelovao je u organizaciji obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Rijeke, a njegov posljednji projekt – izložba o partizanskoj štampi u Hrvatskom primorju još je otvorena u Kastvu. 

Poslušajte kako o nekadašnjem direktoru Muzeja grada Rijeke govori sadašnji, Ervin Dubrović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.