Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je waldorfska pedagogija i kako uče djeca u riječkoj waldorfskoj školi?

28.02.2017.

10:29

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Dan waldorfske pedagogije u Hrvatskoj u povodu čega su u riječkoj Osnovnoj waldorfskoj školi do petka, 3. ožujka, pripremili predavanje, predstavu, pričaonicu, radionicu i igraonicu. U petak je Dan otvorenih vrata pa će zainteresirani od 8 do 12 sati moći prisustvovati nastavi.

Osim riječke i zagrebačke, u svijetu postoji još tisuću i 78 takvih škola te tisuću i 843 dječja vrtića. Uskoro se obilježava 100. obljetnica utemeljenja prve waldorfske škole u svijetu, pa obilježavanje Dana waldorfske pedagogije u riječkoj Osnovnoj školi počelo je jučerašnjom prezentacijom "Waldorf 100".

Program se nastavlja danas predavanjem "Znate li osjetilno-motorički profil svoga djeteta?" u 18 sati, u srijedu je u 17:30 lutkarska predstava "Mali pomagači", a u četvrtak pričaonica bajki i waldorfska igraonica za mame i bebe do treće godine života. Istog će dana u dječjem vrtiću na Bulevardu biti radionica o oblikovanju loptica tehnikom mokrog filcanja od 10 do 11 sati.

U petak, 3. ožujka, je Dan otvorenih vrata Osnovne waldorfske škole što u Rijeci djeluje već 16 godina i trenutačno je polazi 67 učenika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare uz naglasak da se intenzivno radi i na otvaranju srednje škole u Rijeci.

Specifičnost je waldorfske pedagogije, odnosno nastave, to što učenici do 7. razreda nemaju ocjene ni udžbenike, već samo bilježnice, uče dva strana jezika - njemački i engleski, uz razne zanimljive predmete poput astronomije, botanike, zoologije, vrtlarstva, ali i euritmiju - umjetnost pokreta, te izrađuju razne rukotvorine.

Više informacija potražite na stranici www.waldorf-rijeka.hr, a u razgovoru ravnateljice škole Gordane Brzaj i Biserke Belić saznajte više o waldorfskoj pedagogiji i riječkoj waldorfskoj školi. Poslušajte:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.