Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što kad nas (p)ometu ljetne probavne smetnje?

08.08.2017.

13:24

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog visokih temperatura zraka treba obratiti pozornost na čuvanje i pripremu hrane zbog mogućih probavnih smetnji što ih uzrokuju virusi i bakterije u namirnicama koje nisu pravilno skladištene, hlađene ili dovoljno dobro termički obrađene. Ima i slučajeva trovanja plavom ribom.

Najčešći uzročnici ljetnih probavnih smetnji su noro i rota virusi te bakterije, prvenstveno salmonela i stafilokok koji može izazvati i trovanje. Simptomi zaraze: povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje te bolovi u trbuhu, javljaju se, u prosjeku, nakon 24 sata, kaže Irena Krznarić Zrnić, specijalistioca gastroenterologije u riječkom KBC-u.

Treba dobro oprati voće i povrće, izbjegavati slastice od svježih jaja, pa i sladoled, jer se mikroorganizmi nalaze u namirnicama koje nisu dobro skladištene, hlađene, pečene ili kuhane, dodaje mikrobiloginja Maja Abram.

Liječnice upozoravaju i na moguća trovanja plavom ribom, prvenstveno tunom, koja se često služi u salatama, a koja može biti odstajala ili loše skladištena. Simptomi su vrlo burni: crvenilo kože, pad tlaka, glavobolja i ako oni ne prođu tijekom nakon nekoliko sati, treba se obratiti liječniku.

Probavne smetnje koje uzrokuju bakterije i virusi najčešće prolaze same od sebe, a preporuke su: ne jesti ništa prvih 12 sati, piti puno vode, a zatim postepeno, uz biljne čajave, jesti dvopek i kuhanu rižu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.