Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što koči razvoj organiziranog turizma u Gorskom kotaru?

26.03.2016.

14:26

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon stagnacije u poslijeratnom razdoblju, Gorski kotar je tijekom proteklih petnaestak godina zabilježio zamjetan turistički razvoj. Međutim, stvaranje još kvalitetnije ponude i dalje opterećuju ozbiljni problemi.

Da ima problema potvrđuje i aktualna rasprava o izradi novog Strateškog te operativnog marketing plana razvoja turizma Kvarnera do 2020. Gorski kotar je lani dosegnuo smještajne pokazatelje iz prijeratnih godina, no za daljnji rast potrebni su u prvom redu hoteli s više od 50 postelja, kaže direktor turističkog ureda u Fužinama Marinko Jakovljević.

Pojašnjava da je smještajni kapacitet dovoljan za individualne goste, ali ne i za organizirane grupe. "Imamo samo dva hotela i jedan manji hotelčić, koji zajedno nemaju stotinu kreveta", rekao je Jakovljević uz napomenu da je veći kapacitet nužan za ozbiljan razvoj organiziranih dolazaka turista.

Jednako je važno i podići kvalitetu korištenja prirodnih resura. Ni to još uvijek nije na željenoj razini, kaže Jakovljević. Šume su glavni adut, ali suradnje s Hrvatskim šumama nema zbog centraliziranog sustava. Slično je i s jezerima za koja je odgovorna Hrvatska elektroprivreda. Pomaka u rješavanju ima, ali promjene su sporije od onoga što bi Gorani željeli. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.