Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što malostonsku kamenicu čini vrhunskim specijalitetom?

22.03.2017.

15:46

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Malom Stonu na poluotoku Pelješcu, na Danu malostonske kamenice, u morskom afrodizijaku uživalo je i više Riječana. Što kamenice čini vrhunskim specijalitetom pitali smo jedinu školjkaricu, Ljiljanu Berbek.

Tradicionalno se, obilježavajući blagdan sv. Josipa, u Stonu i Malom Stonu na poluotoku Pelješcu održava Dan malostonske kamenice. Ove godine u najpriznatijem morskom afrodizijaku i vrhunskim pelješkim vinima uživalo je i mnogo Riječana. Među njima sreli smo i poznatog ortopeda Sandija Stošića koji kaže da u Mali Ston dolazi napuniti baterije i uživati u plodovima sunca i mora.

"Kamenice su najbolje, najpunije u ovom razdoblju", kaže riječki liječnik, "...ali meni su najbolje cijele godine. Ja uživam u Malom Stonu u toj opuštenoj atmosferi, čistom zraku i mirnom moru", kaže doktor Stošić i dodaje kako su konopi na barkama ovdje mirni, a kod nas na Kvarneru zbog juga ili bure uvijek napeti. "Preporučam svima da bar jednom dođu u Mali Ston i osjete taj raj na zemlji", zaključuje Stošić.

A što je to u kamenicama da ih čini vrhunskim gastro specijalitetom? Odgovor smo pronašli kod jedine školjkarice u Malom Stonu Ljiljane Berbek. Ona objašnjava koja je razlika u kamenicama koje se prodaju po šest, 10 ili 20 kuna za komad.

Ove najskuplje, veličine tanjurića šalice za čaj, u boćatoj vodi malostonskog zaljeva rasle su više od 10 godina. Zbog čistoće mora vrlo su kvalitetne i cijenjene na svjetskom tržištu. Zato ne čudi, kaže Ljiljana, da su Francuzi uzeli koncesiju za uzgoj kamenica u Malom Stonu.

"Ova kamenica, koju ja prodajem po šest kuna, u Francuskoj postiže cijenu od pet eura", kaže jedina školjkarica u Hrvatskoj i dodaje kako je malostonska kamenica čuveni afrodizijak. Uz smijeh kaže kako kod njezinog supruga djeluje. I ne samo kod njega. Pomogla je ona, uvjerena je Ljiljana, i kod mladog bračnog para koji nije mogao imati djece: "Vratili su se druge godine s blizancima", povjerila nam je.

Poslušajte što su još, u opuštenoj stonskoj atmosferi ispričali Ljiljana Berbek i Sandi Stošić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.