Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što ministru Ćoriću znači odluka Upravnog suda? Ništa.

12.08.2019.

12:56

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

ŽCGO Marišćina (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

ŽCGO Marišćina (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kako temperature rastu, iz Centra za gospodarenje otpadom na Marišćini širi se sve nesnosniji smrad. Mještani su zato zatražili i pomoć premijera i ministra zaštite okoliša, no obojica su na godišnjim odmorima. Za to vrijeme je potiho prošlog tjedna ponovno izdana okolišna dozvola za CGO Marišćina.

Čelnik Kriznog eko stožera Josip Begonja upozorava da je Ministarstvo zaštite okoliša, umjesto najavljenog zatvaranja centra, prošlog tjedna ponovno izdalo okolišnu dozvolu za promašeni projekt. "Svakog ljeta s vrućinama raste smrad, a mi zatvaramo vrata i prozore. I kad je prije pet mjeseci ministar Tomislav Ćorić najavio da će zatvoriti centar, ukoliko se smrad nastavi, znali smo da slušamo lažno obećanje", rekao je Begonja te upozorio da je unatoč predsudi Upravnog suda, za potpuno isti projekt ministarstvo ponovno izdalo okolišnu dozvolu za CGO Marišćina i to za idućih 30 godina.

"Sad nam je jasno da smo sami i da ćemo se morati pobuniti na ulici, kako bi se Marišćina privremeno zatvorila dok se ne riješi sustav gospodarenja otpadom", rekao je Begonja. Poručuje kako traže izdvojeno prikupljanje bio otpada, koji bi se kompostirao u lokalnim kompostanama. "U mjestima, gradovima ili na otocima gdje otpad i nastaje, a ne da se prevozi i kumulira u županijskom odlagalištu, koje je sada tempirana bomba nezadovoljstva", ističe Begonja. 

Jutros je priopćenjem medijima reagirao i saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović, koji upozorava da je u debeloj sjedni godišnjih odmora ponovno izdana okolišna dozvola za promašeni CGO Marišćina.

"Nije li gubitak okolišne dozvole za rad CGO Marišćina na Upravnom sudu zbog brojnih problema i višegodišnjeg širenja smrada iz "modernog" centra za obradu smeća bila prilika za svojevrsni "reset" državnog pristupa ovom komunalnom pitanju? Prilika za otklon od interesnih skupina koje u ime Hrvatske troše EU i nacionalna sredstva na promašeni koncept i pogrešnu tehnologiju? Primjer takvog trošenja, makar se u statistici povlačenja EU sredstava bilježi kao uspjeh, jest upravo ovaj CGO iznad Rijeke, već prilično poznat po neuspjehu u ispunjavanju projektiranih vrijednosti, po velikim financijskim problemima i za grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, a možda ponajviše i po dugotrajnom smradu koji se iz centra gotovo kontinuirano širi i zbog kojeg prosvjeduju stanovnici Viškova, koji su uostalom, udruživši se i digli te dobili tužbu na Upravnom sudu u Rijeci. No, nadležni ministar, po već viđenom pristupu i poštivanju suda čeka koji tjedan te ponovno izdaje Okolišnu dozvolu, ne mareći ni za čim posebno, pa niti što je lokalno stanovništvo, protivno najavama u skupo plaćenoj projektnoj dokumentaciji izloženo ugrozi temeljnih životnih uvjeta", poručio je Dobrović.

Prema njegovom mišljenju, ministar Ćorić namjerno daje investicijski primat megalomanskim centrima poput Lećevice, Babine gore, Lučino razdolje i sličnim. "Korist za sada ostaje jedino u rukama klijentelista i lobista, što domaćih, što stranih. Kamo sreće da se takvom lakoćom financiraju sortirnice, kompostišta i centri za ponovnu uporabu, bez čega nije moguće otpad kao sirovinu vratiti u gospodarstvo", kaže Dobrović. Pročitajte Dobrovićevo priopćenje i poslušajte razgovor s Josipom Begonjom:

Begonja: Zatvaramo prozore, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.