Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što nam donosi izmjena zakona o mirovinskom osiguranju i novi model obiteljskih mirovina?

10.01.2023.

11:35

Autor: Radio Rijeka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Puno se promjena dogodilo početkom 2023. godine. Jedna od promjena je izmjena zakona o mirovinskom osiguranju, a uveden je novi model obiteljskih mirovina. Ideja je da se svim korisnicima poveća ukupno mirovinsko primanje, omogućavanjem djela isplate obiteljske mirovine uz korištenje starosne ili invalidske mirovine.


U programu Radio Rijeke gostovale su predstojnica područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Nada Rupčić i zamjenica predstojnice Đurđica Matešić Bilobrg.


Promjena koja se dogodila najviše će se odraziti na ostvarivanje prava na obiteljske mirovine. Odluka za taj zakon je donesena jednoglasno u saboru, što je  rijetko u našoj zemlji,  rekla je Rupčić u programu Radio Rijeke. 


U obiteljskoj mirovini povećanje mirovinskog faktora koji ide za sve korisnike mirovina je 10 posto, a povećanje najnižih mirovina je 3 posto.


Imamo velike gužve, jako je puno starih naših korisnika, molimo ih za strpljenje, učinit ćemo sve da im omogućimo što bržu i lakšu pomoć i pri ispunjavanju zahtjeva, govori Rupčić.


Imamo 1201 zahtjev za dodatak na obiteljsku mirovinu i 950 zahtjeva za obiteljsku mirovinu. To je strašno puno u 2 tjedna, a očekuje se još veći broj, govore gošće.


Iznimke postoje, ali što će se više isplatiti za naše građane - to će ipak odlučiti stručna osoba, odnosno mi. Pomoći ćemo im što i kako da odluče, zaključuje Matešić Bilobrg.


U emisiji su sudjelovali i brojni slušatelji te našim gošćama postavljali pitanja i nedoumice koje imaju oko navedene teme. Poslušajte:  

O obiteljskoj mirovini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.