Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što nam donosi LNG terminal na Krku?

18.02.2017.

16:31

Autor: Maja Antonić Škarica, HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgradnjom terminala za ukapljeni plin na Krku Hrvatska bi mogla iskoristiti svoj geografski položaj i postati energetsko čvorište ovog dijela Europe. Mogućnost zarade je velika pa sada tražimo buduće kupce plina i investitore.

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je 102 milijuna eura za igradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Ta dva projekta dio su paketa od ukupno 18 europskih energetskih projekata, vrijednih 444 milijuna eura, koji su dobili zeleno svjetlo. Odluka je donesena na prijedlog EK.

Mogućnost zarade je velika pa sada, kada smo odredili završetak gradnje krajem 2019. godine, tražimo buduće kupce plina i investitore. A njih, uvjereni su iz tima koji je ishodio europski novac, ne nedostaje. Otvara nam se mogućnost da budemo dobavni pravac za zemlje u regiji pa je cilj da to dobro iskoristimo.

Kakve su mogućnosti, kakva očekivanja i što sad slijedi? Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.