Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što nude karnevalisti Rijeke i Matulja?

14.01.2015.

13:24

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vijećnici Grada Rijeke danas dašak karnevala - na vidiku je start 32. Riječkog karnevala. Na Antonju 17. siječnja, kad čujete antonjski rog, možda budete blizu nekog mjesta na kojem dižu pusta. Riječki karnevalisti počet će u 13:30 na Drenovi. Iz Matulja vas pozivaju na izbor najpusne divojke u nedjelju 18. siječnja.

Peto godišnje doba bit će veselo i trajat će dobar mjesec, od Antonje do Pepelnice. Riječki karnevalisti pod poznatim motom ''Budi što želiš, dođi na Riječki karneval'' u subotu će dizati pusta na Drenovi, pa na Pehlinu, Pašcu i Zametu.

Gradonačelnik će se ključeva i grada riješiti u Dvorani mladosti, u petak 23. siječnja. Iste večeri imat ćemo i novu kraljicu. Na programu su i humanitarni bal i maneštra i palenta i borderi i puknuti oktanci i maškarani maraton i mala, s oko pet, i velika povorka s oko 10 tisuća munjenih.

Zaraza koja je krenula iz Rijeke dobro se proširila, meštar riječkog karnevala Toni ističe da već preko pedesetak gradova u Hrvatskoj ima svoje karnevale. Ovoga ljeta uspio je meštar obići dvadesetak karnevala i jako je zadovoljan.

''Hrvatski narodni karneval'', kako je Riječki karneval nazvan u ovogodišnjem izdanju, vas čeka. I dalje je to jedan od 500 događaja u svijetu čiji dio vrijedi biti. Bit će i turista i punih hotela i puno dobroga raspoloženja.

Na drugoj strani, u Matuljima, u nedjelju, u novoj sportskoj dvorani, od 20 sati izbor najpusne divojke. Osam je kandidatkinja, prijave još nisu zaključene, a kakva bi ta divojka morala biti tumači Marijana Kalčić Grlaš iz Turističke zajednice Općine Matulji: "To znači da budu vesele, da vole pust, da umeju zatancat i zakantat, da ih ni sran, da moru žmul vina ili dva popit i da moru zdurat celi pust, munjesat i veselit se..."

Pogledajte program Riječkog karnevala i poslušajte što o današnjim najavama javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.