Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što o 2019. godini kažu lokvarski pučki meteorolozi?

29.12.2018.

11:48

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Hoće li i 2019. godinu u meteorološkom smislu obilježiti ekstremi, poput prethodne? Čini se da neće, barem ako je vjerovati pučkoj prognozi koju svake godine izrađuju i na posebnom kalendaru tiskaju u Lokvama.

Udruga Ljubitelji lokvarskih starina iz Općine Lokve u Gorskom kotaru i ove je godine, pučkom metodom brojanica, tijekom dvanaest dana između Svete Lucije i Božića pratila vremenske prilike i temeljem toga izradila prognozu vremena za cijelu iduću, 2019. godinu. Osim prognoze na dvije stranice Lokvarskog kalendara tiskani su, povodom Europske godine kulturne baštine, i motivi starih razglednica Lokava.

Nakon prošle rekordno snježne goranske veljače, pučke prognoze predsjednice etno-udruge iz Lokava Mirjane Pleše za nastavak ove zime zvuče ipak povoljnije. "Siječanj će početi vedro, ali u drugoj polovici mjeseca, kada krene jugo, moglo bi zabijeliti. Veljača će isprva biti hladna i vjetrovita, ali neće biti prevrtljiva poput ovogodišnje, pa očekujemo da se neće ponoviti niti priča s gotovo dva metra snijega", govori Pleše. 

Ipak, dodaje da ožujak neće donijeti rani dolazak proljeća, u travnju bi nas sunce ipak trebalo malo ogrijati, a s prvim okretanjem na jugo polako će se buditi priroda i započeti radovi na polju. Pučki meteoerolozi kažu da ćemo ljetnu garderobu tijekom očekivano kišovitog svibnja držati u ormarima, a potom početak pravog ljetnog vremena možemo očekivati u lipnju.

"Srpanj će imati nekoliko hladnijih jutara, ali bit će miran i suh ljetni mjesec te pogodno razdoblje za planiranje godišnjih odmora. Kolovoz neće proteći bez kiše i vlage, sredinom mjeseca, nakon blagdana Svetog Roka, imat ćemo ljepše i vedrije vrijeme", najavljuje Mirjana Pleše. Sudeći po lokvarskim brojanicama, ne treba se pretjerano nadati onom zakašnjelom Miholjskom ljetu u rujnu i listopadu.

Listopad će biti vjetrovit, kišovit i vlažan mjesec, dok studeni dogodine neće opravdati svoj naziv i bit će topao. Prosinac donosi mnogo toga. Započet će maglovito i vjetrovito, oko desetog dana u mjesecu, te blagdana svete Barbare i Lucije, bit će kišovit, a potom i snježan, onda i poprilično burovit.

Valja spomenuti i da za godinu koja je na izmaku brojanice nisu točno predvidjele vrijeme jedino za travanj. Poslušajte prilog:

Lokvarske pučke meteorologinje Mirjana Pleše, Marijana Rakas i Andrea Marković (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Lokvarske pučke meteorologinje Mirjana Pleše, Marijana Rakas i Andrea Marković (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.