Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što piše u dijelovima TTIP-a koje je objavio nizozemski Greenpeace?

08.05.2016.

13:41

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dio dokumenata koji čine TTIP - sporazum koji bi regulirao trgovinu između gospodarstava Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, postao je dostupan javnosti zahvaljujući nizozemskim aktivistima "Greenpeacea". Što u njima piše?

TTIP, Transatlantski trgovinski i investicijski sporazum, regulirao bi trgovinu između gospodarstava EU-a i SAD-a, koja čine oko polovine svjetskog BDP-a i gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene. TTIP bi utjecao na skoro svaki gospodarski sektor, od poljoprivrede i tekstila do informacijske tehnologije.

Cilj je pregovora ukloniti preostala ograničenja u trgovini između EU i SAD-a kako bi se štitila ulaganja. Brojni su protivnici toga sporazuma koji ističu ugrozu prava radnika i ostataka europske socijalne sigurnosti, nižu zaštitu potrošača i okoliša te tajnovitost cijelog postupka jer ono što u dokumentima piše mogu doznati samo odabrani, pod nadzorom, u "sigurnim" sobama.

Ipak, dio teksta TTIP-a je, zahvaljujući nizozemskim aktivistima globalne udruge Greenpeace, postao dostupan javnosti. Pojedini dijelovi sporazuma objavljeni su na posebnoj internetskoj stranici www.ttip-leaks.orgŠto otkriveno pokazuje, u razgovoru sa Zoranom Tomićem iz Greepeacea Hrvatska doznao je Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.