Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što riječko Gradsko vijeće traži od Ministarstva kulture i Vlade?

28.04.2016.

15:58

Autor: Neva Funčić, Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S 25 glasova za i četiri glasa HDZ-ovih vijećnika protiv, riječko Gradsko vijeće podržalo je izdavačku kuću Edit i pravo talijanske manjine na izdavačku djelatnost i informiranje na materinjem jeziku. Što će tražiti od Ministarstva kulture i Vlade?

Niko Cvjetković novi je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, većinom glasova potvrdili su gradski vijećnici. Magistar knjižničarstva iz Bakra na novu će dužnost stupiti 1. lipnja, a biti na čelu gradske knjižnice za njega je čast, obaveza i izazov, rekao je u obraćanju vijećnicima. Smatrajući GKR jednim od glavnih stupova riječke kulture, novi će ravnatelj raditi na privlačenju novih korisnika okrenutih novim tehnologijama, djelovanju knjižnice u ozračju priprema za EPK 2020. te na podizanju razine knjižničkih službi i usluga u interakciji knjižničar - korisnik.

Gradsko vijeće Grada Rijeke izražava punu podršku izdavačkoj kući Edit u kontekstu svih djelatnosti kojima osigurava prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na uporabu talijanskog jezika u informiranju i kulturi.

Reakcija je uslijedila nakon smanjenja i ukidanja proračunskih sredstava za financiranje izdavačke kuće Edit, što dovodi u pitanje izdavanje dnevnika La voce del popolo, dvotjednika Panorama, dječjeg lista Arco Baleno, mjesečnika La Batana i udžbenika za tridesetak škola u Rijeci i Istri.

Riječko gradsko vijeće raspravljalo je i o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna: Grad je 2015. završio s 12 milijuna kuna minusa u proračunu, iako je godina bila nešto bolja u odnosu na prethodnu, rekao je gradonačelnik Obersnel. Rashodi od 696 milijuna kuna nisu pratili prihode, mada se štedilo na svim proračunskim stavkama, osim na socijalnim programima, stipendijama, sufinanciranju studentskih pokaznih karata te naknadama za novorođenčad. Dobra je vijest da je prošlogodišnji minus dvostruko manji no godinu ranije. Iako se izvješćem o izvršenju proračuna nisu složili vijećnici HDZ-a, HSP AS te Laburisti, ono je prihvaćeno većinom glasova vladajućih.

Stav ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o nužnosti izlaženja jedinog dnevnika na stranom jeziku u Hrvatskoj - La voce del popolo na isključivo komercijalnim osnovama, riječko gradsko vijeće smatra neprihvatljivim te u zaključcima dodaje: "Gradsko vijeće Grada Rijeke inzistira da se unutar državnog proračuna moraju pronaći sredstva za sufinanciranje izdavačke kuće Edit, te time na ostvarivanje prava talijanske nacionalne manjine na uporabu talijanskog jezika u informiranju purem dnevnog lista La Voce del Popolo."

Ovaj zaključak uputit će se Ministarstvu kulture i predsjedniku Vlade RH, rekla je predsjednica gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac te upozorila da znatno smanjenje dotacija predstavlja kršenje bilateralnih sporazuma Italije i Hrvatske i narušava međunarodni ugled naše zemlje.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da rezanje podrške Editu ugrožava mulltikulturalnost te da je većina dužna štititi prava manjina i osigurati im uvjete za život, rad i djelovanje u kulturi. Riječki gradonačelnik očekuje i obrazloženje ministra Hasanbegovića o smanjenju sredstava za programe HNK Ivana pl. Zajca, unatoč načelnoj podršci projektu Europske prijestolnice kulture. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.