Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što su to doule, kome i kako one pomažu?

20.09.2020.

15:36

Autor: Tatjana Sandalj

Mario Lipovšek, Marina Matić i Tatjana Ljuština Milaković u studiju Radio Rijeke (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Mario Lipovšek, Marina Matić i Tatjana Ljuština Milaković u studiju Radio Rijeke (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Doule je grčka riječ čije je značenje 'ona koja služi', a to su posebno educirane žene koje su pratnja na porodu drugoj ženi, emotivna, savjetodavna, informativna i fizička pratnja. Naime, nemaju sve žene koje trebaju roditi podršku koja im treba, a ne žele svi očevi biti na porodu.

Tatjana Ljuština Milaković i Marina Matić jedine su aktivne doule na području Primorsko-goranske županije i članice su Hrvatske Udurge Doula.

Doule prolaze edukaciju, ali nisu babice, ne pružaju medicinske usluge, a njihove usuge trebaju ne samo prvorotke nego i žene koje su već rodile. A doule pomažu prije, tijekom i neposredno poslije poroda. 

Koncept doule se razvio u SAD-u sedamdesetih godina prošloga stoljeća i to kada su liječnici zaključili da je dobro da žena pri porodu ima pomoć osobe od povjerenja, ali koja je izvan uskog emotivno angažiranog obiteljskog kruga. 

Tatjana iza sebe ima pedesetak asistencija na porodima i mentorica je Marini koja se tek počela baviti time.

Zašto doule govore o trudnom paru, pa i o priremi očeva za porod te kako ih kontaktirati, više o svemu poslušajte u razgovoru:

Na obedu s dulama, priremio Mario Lipovšek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.