Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što sve jedinice lokalne samouprave (ne)čine oko napuštenih životinja?

29.07.2016.

15:38

Autor: Olivera Vinković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajedničku konferenciju za novinare organizirale su riječke i zagrebačke udruge koje se bave zaštitom životinja kako bi upozorile na to da Grad Rijeka ne poštuje svoje zakonske obveze i zanemaruje pravila o zbrinjavanju napuštenih životinja. Istovremeno, kažu, volonteri su na rubu snaga.

Članovi udruga Prijatelji životinjaDruštvo za zaštitu životinja RijekaVis vitalisKiraTraži se prijatelj te Lunjo i Maza govorili su o lošem stanju u Rijeci u području suradnje s jedinicama lokalne samouprave. Kako tvrdi Dina Dehni iz Društva za zaštitu životinja Rijeka, jedinice lokalne samouprave prema Zakonu o zaštiti životinja imaju obvezu rješavanja problema napuštenih životinja.

Dehni tvrdi da Grad Rijeka to ne čini. Navodi da je prije skoro godinu dana održan sastanak svih nadležnih službi i volontera koji brinu o napuštenim životinjama, ali sve što su dogovorili do danas je mrtvo slovo na papiru. Među ostalim, Grad je dužan osnovati sklonište za napuštene životinje i za svakih 20 životinja u skloništu zaposliti jednu osobu.

Također bi trebalo provoditi kastraciju, cijepljenje, čipiranje i liječenje pasa. Dužnost jedinica lokalne samouprave je, prema riječima Dine Dehni, i program udomljavanja napuštenih pasa te osnovati info-centar i besplatan telefon na koji bi građani mogli dojavljivati o napuštenim životinjama.

Odjel za komunalni sustav i Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke na prozivke je odgovorio pisanim priopćenjem. "Problem sustavnoga zbrinjavanja napuštenih životinja tiče se nemogućnosti izgradnje azila u administrativnim granicama Grada Rijeke, ali ne zato što ga gradske službe ne žele izgraditi, nego zato što za takvu izgradnju ne postoji prostorna mogućnost", piše u priopćenju.

Ističu da se udruge koje skrbe o napuštenim životinjama u skloništima i slobodno živućim mačkama sufinanciraju iz gradskoga proračuna već više od 15 godina. Veterinarskoj stanici Rijeka Grad godišnje plaća gotovo 500 tisuća kuna bez PDV-a za prikupljanje i zbrinjavanje napuštenih životinja, kao i za prikupljanje i propisano zbrinjavanje uginulih životinja s javnih površina.

Poslušajte što je sve Dina Dehni ispričala Oliveri Vinković te pročitajte priopćenje iz Grada Rijeke u cijelosti:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.