Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što sve Rijeka nudi dok se ljeto pretapa u jesen?

03.09.2016.

10:22

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem kolovoza obično završava ono što zovemo ljetom, misleći na odmor, uživanje, događanja na otvorenom... Čini se da će, u meteorološkom smislu, ljeto još potrajati, a bez obzira na to, Rijeka će na prijelazu u jesen živjeti kulturno, gastronomski, zabavno. Evo kratkoga pregleda događanja!

Već su svima znani sezonski Ri gastro dani. Ove jeseni na menijima riječkih ugostiteljskih objekata su smokve - do 6. rujna, a onda do 13. rujna lignje. Vrlo ukusne i zdrave, lignje se obično love tijekom jeseni i zime, a na koje se sve načine mogu spraviti najbolje da provjerite u nekome od riječkih restorana i konoba. Ri gastro nudi i radionice na kojima sami možete naučiti pripremati sezonska jela.

Ostanimo na moru. Već četvrtu godinu u Rijeci će se okupiti najspretniji i najhrabriji jedriličari na Regati tisuću otoka od 15. do 25. rujna. Jedri se od Rijeke do marine Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori i natrag, prolazeći uz više od tisuću otoka duž jadranske obale. Tko će pobijediti? Ona posada koja odabere najbolju rutu - uz obalu ili otvorenim morem, to tek treba vidjeti. Prije starta 277 nautičkih milja duge utrke u Rijeci će se održati i promotivna pripremna regata.

Cijeloga ljeta mogli smo uživati u događanjima na Trsatskoj gradini, s jedinstvenim pogledom na Rijeku i Riječki zaljev. I ovogodišnjem programu Ljeta na Gradini došao je kraj, a zatvorit će ga večerašnji Mystic show u izvedbi jednoga od najistaknutijih hrvatskih mađioničara i iluzionista - Andreja Škedela.

Dok natjecatelji budu pristizali na cilj, u riječkoj luci održavat će se Rijeka Nautic Show. Svi zaljubljenici u more i plovidbu, nautičari, jedriličari, sportski ribolovci, ronioci - moći će posjetiti sajam od 23. do 25. rujna. Svoja nova plovila, brodskih motora i opreme predstavit će više od 50 izlagača. Sudjelovat će i tridesetak inovatora iz nautičkoga sektora.

Industrijska baština u službi kulture i zabave važan je dio riječkoga identiteta. I ove jeseni održava se Hartera - glazbeni festival nazvan po bivšoj tvornici papira. Ime se nije promijenilo, ali ove godine Hartera će na dva dana biti podstanar bivše tvornice Torpedo. Za 16. i 17. rujna organizatori najavljuju više i bolje nego proteklih godina, s time da će prva večer biti posvećena rocku, a druga elektronici.

I moda stanuje u našem gradu: rujan donosi dva velika događanja. Već ove subote, 3. rujna, ispred HNK-a Ivana pl. Zajca bit će Vremeplov – Rijeka kroz stoljeća uz modnu reviju krinolina, haljina, odijela, dizajnerske i dnevne odjeće. Za kraj rujna i početak listopada nešto ekstravagantno: Extravagant gala by Eternity u Guvernerovoj palači. Uz revije domaćih dizajnera, izložbe, radionice i seminare, u goste iz Londona dolazi poznati svjetski frizer Richard Thompson.

Kao i niz proteklih godina, rujan u središtu grada obilježit će i sajam cvijeća Floriana. Ne treba puno opisivati: Kont će od 22. do 25. rujna prekriti cvijeće, ukrasno i začinsko bilje, kaktusi... Predstavit će se proizvođači iz cijele Hrvatske, a program čine i glazbeni nastupi, poezija, mala škola pjevanja, različite radionice.

Ni ovo nije sve što Rijeka nudi u rujnu. Za detalje o spomenutome, ali i nizu drugih događanja redovito pratite kalendar događanja u Rijeci i riječkome prstenu ŠTA DAnas? i uživajte u pretapanju ljeta u jesen!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.