Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što sve veže Kawasaki i Rijeku (osim 38 godina prijateljstva)?

23.06.2015.

16:47

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 23. lipnja 1977. u Rijeci je potpisan Sporazum o prijateljskoj suradnji između Rijeke i najstarijega riječkog grada prijatelja - japanskog Kawasakija.

Japanski grad nam je nekoliko godina kasnije, u ime tog prijateljstva, poklonio i figure dječaka i djevojčice s pticom, koje su postavljene na fontani na Jelačićevu trgu, a simboliziraju naše prijateljstvo. U vrijeme postavljanja fontane 1988. godine trg se zvao Beogradski trg, da bi nakon osamostaljenja Hrvatske dobio ime po nekadašnjemu hrvatskom banu, ali i riječkom guverneru Josipu Jelačiću.

Taj je trg uređen i popločan istovremeno kada i tadašnja Ulica Josipa Kraša, odnosno današnja Ulica Ante Starčevića, koju Riječani i danas nazivaju Garibaldijeva. Autori fontane i trga su arhitekti Maša Uravić i Abel Šlosar.

Fontana koju često zovemo fontana Kawasaki, kao i cijeli obnovljeni trg, izuzetno su lijepo primljeni od Riječana. Postalo je to omiljeno sastajalište mladih, kako svakodnevno, tako i prilikom posebnih prigoda: proslave Nove godine, završetka škole, mature i drugih radosnih događanja, a i oni što žicaju kunu ili dvije koji put operu noge u njoj, vadeći sitniš  koji su u fontanu ubacili sentimentalni turisti.

Kawasaki je dosta veći od Rijeke - broji skoro dva milijuna ljudi - a oba su grada važna lučka i industrijska središta. Rijeka je to barem nekad bila. Riječanin koji živi u Tokiju Nikola Pavešić pričao nam je kako se i geografsko podrijetlo imena dvaju dalekih gradova donekle podudara - ime Kawasaki sastavljeno je od dva japanska znaka 川 -  Kawa i 崎- Saki. Saki znači maleni poluotok, a  danas smo vas u emisiji Tri zmaja pitali što na japanskom znači Kawa? Odgovor: rijeka!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.