Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što to proizvode naši domaći ljudi? Najviše meda i medice!

19.09.2016.

14:58

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na riječkom Korzu je do srijede 22. rujna postavljeno desetak štandova za prigodnu prodaju autohtonih domaćih proizvoda: sir, maslinovo ulje, jagodičasto i bobičasto voće, kozmetički proizvodi, suveniri, mesne prerađevine, ali najviše - meda i medice.

U organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, mali proizvođači te udruge plodova gorja Gorskoga kotara, Vinodola i Terre Liburne prodaju autohtone domaće proizvode. Mini sajam je organiziran radi jačanja promocije i tržišta autohtonih proizvoda PGŽ. 

Štandove je obišao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je rekao da mali proizvođači autohtonih proizvoda nemaju velike izglede kada je riječ o proizvedenim količinama, ali uvijek mogu konkurirati kvalitetom. Županija ih potpomaže subvencijama, edukacijom te poduzetničkim kreditima za ruralna područja.

Ključ njihovog uspjeha ipak leži u državi s mehanizmima koji mogu utjecati na to da uvozni proizvodi ne budu drastično jefitniji od domaćih. Štandovi na Korzu pokušaj su promocije ovih domaćih. 

Namjera je da ovakve sajmove u cilju pormocije autohtonih proizvoda oragniziramo nekoliko puta godišnje, a čvrsta je i nada da će ljudi prepoznati kvalitetu, iako je danas planove omela kiša, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. Poslušajte djelić autohotne atmosfere s Korza:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.