Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što učiniti sumnjate li na zarazu koronavirusom?

24.02.2020.

12:05

Autor: Hina

Foto ilustracija: Luka Stanzl / Pixsell

Foto ilustracija: Luka Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

U slučaju sumnje na simptome koronavirusa nije poželjno izlaziti iz kuće nego telefonom kontaktirati dežurnog epidemiologa, svojeg obiteljskog liječnika ili centar 112 koji će poziv dalje preusmjeriti, rekla je danas pročelnica za zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji Đulija Malatestinić.

"Maskica kao takva ne služi u preventivne svrhe; eventualno je dobra za bolesnike da spriječe širenje virusa", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. Malo olakšanje uz spoznaju da u gotovo svim ljekarnama u Rijeci, a i na širem prostoru Primorsko-goranske županije, maskica danas nije bilo - sve su zalihe prodane. Nema ih ni u veledrogerijama, pa je to razlog zbog kojeg ih nema niti u ljekarnama, saznali smo kontaktirajući većinu ljekarni na našem području. (J. K.)

Preporuka je ostati doma, telefonom se konzultirati može i svojeg obiteljskog liječnika, a izvan radnog vremena brojeve telefona koji su objavljeni na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekla je Malatestinić koja je i predsjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti. U Primorsko-goranskoj županiji taj je broj 091/125-72-10.

Svaka županija ima dežurstvo epidemiologa 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, rekla je Malatestinić i navela da je, prema naputku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, komunikacija s medijima i javnosti centralizirana.

Tijekom vikenda u riječku bolnicu bile su primljene dvije osobe pod sumnjom da su zaražene koronavirusom, no, testovi su pokazali da nisu, pa na području Primorsko-goranske županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj, nema zaraženih osoba.

Podsjetila je da su se u Hrvatsku tijekom vikenda iz Italije vratila djeca, njih pedesetak. Sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva, napravljena je obrada i svi su dobili rješenja sanitarne inspekcije da mogu otputovati kući te rješenja temeljem kojih će sljedećih 14 dana biti pod tzv. liberalnim zdravstvenim nadzorom.

Oni trebaju svakodnevno mjeriti temperaturu, javljati se dežurnom epidemiologu, ali nemaju ograničenja kretanja jer, iako su bili na putovanju u rizičnom području, nisu bili u kontaktu s osobom koja je bila pod sumnjom ili je oboljela od infekcije koronavirusom, rekla je Malatestinić.

Dodala je da će danas biti održana treća sjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti, kako bi se nastavila intenzivna komunikacija s nacionalnom razinom i kooordinirale mjere na županijskoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.