Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stota nagrada Zaklade riječkog sveučilišta: za životno djelo Jurju Sepčiću

20.12.2018.

15:15

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U petnaestoj godini rada, Zaklada Sveučilišta u Rijeci dodijelila je stotu nagradu za akademsku izvrsnost - Nagradu za životno djelo primio je neurolog, profesor emeritus, Juraj Sepčić. Njegova je nagrada jedna od sedam kojima je Zaklada nagradila mlade i iskusne znanstvenike i umjetnike za 2017.

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci dodjeljuje se najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, ali i javnim djelovanjem, pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, u akademskoj i široj zajednici.

Nagrada za životno djelo uručena je professoru emeritusu Jurju Sepčiću s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, impresivna znanstvenog i stručnog opusa. Značajna i međunarodno prepoznatljiva postignuća ostvario je u području neurologije, od neuroedpidemiologije, preko neurodegeneracije, neurogenetike do povijesti neurologije.

U kategoriji mladi znanstvenici, za područje društvenih i humanističkih znanosti nagrađena je dr. sc. Jelena Đurkin Badurina s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Za biomedicinske i prirodne znanosti nagradu dijele Anja Harej, mag. biotech. in  med. i Petra Grbčić, mag. pharm. inv. s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, dok je u području tehničkih i biotehničkih znanosti nagrađen dr. sc. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada u kategoriji znanstvenik, za društvene i humanističke znanosti dodijeljena je doc. dr. sc. Asmiru Gračaninu s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok je doc. dr. sc. Jonatanu Lergi s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pripala nagrada u području tehničke i biotehničke znanosti.

Obrazloženja svih nagrada pronađite u nastavku, a poslušajte i neke od nagrađenih - o nagradama, radu i znanosti u Hrvatskoj danas govore redom Sepčić, Grbčić, Harej i Lerga:

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.