Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer: 22 nove zaraze, obvezne maske u javnom prijevozu, strože na granici

24.06.2020.

14:20

Autor: Hina

Maja Grba Buljević (Foto: Pixsell)

Maja Grba Buljević (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj su potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom te ih trenutno ima 2388, izvijestio je danas Nacionalni stožer Civilne zaštite. Od ponoći je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu za putnike i vozače te samoizolacija za osobe koje dolaze iz BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba i nitko nije na respiratoru. Ukupan broj preminulih i dalje je 107. Ukupno je testirano 73 738 uzoraka, od čega u posljednja 24 sata njih 645. Iz bolnice je otpušteno troje pacijenata, a u ovom je trenutku u Hrvatskoj aktivno 139 slučajeva.

U Gradu Zagrebu je 11 novooboljelih, u Osječko-baranjskoj četiri, u Istarskoj dvije te po po jedna osoba u Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

"Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. Obveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji  tranzitiraju kroz Hrvatsku", kazao je na konferenciji za medije voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović

Božinović je izvijestio i da je stožer donio i odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

"Vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu", kazao je Božinović. 

Obje odluke stupaju na snagu večeras u ponoć.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić ocijenila je kako je trenutna situacija s koronavirusom drugačija nego krajem veljače i u ožujku. "Većina novooboljelih ima vrlo blage ili gotovo nikakve simptome. Nemamo nikoga na respiratoru, niti teže oboljelih, ljudi se kreću otvorenim prostorima i teže je prenijeti veću količinu virusa. Čini se da je situacija povoljnija, ali zasad je to na razini percepcije", rekla je Markotić.

Dodala je da se svugdje povećava broj inficiranih iako nema ozbiljnijih kliničkih slika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.