Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer: 52 nove zaraze, ukupno 306; zabranjeno napuštati prebivalište

23.03.2020.

09:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Pixsell)

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je od jučer poslijepodne potvrđeno 52 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da ih ukupno ima 306, izvijestio je jutros Nacionalni stožer Civilne zaštite. Tijekom dana u potpunosti će se zabraniti svaki međugradski promet, pa su pozvali građane da se vrate u svoja prebivališta.

Ukupno je testirano 2654 uzoraka, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije, a stanje oboljelih je bez promjene u odnosu na jučer.

Tijekom noći je u zagrebačku zračnu luku sletio avion Croatia Airlinesa s drugim dijelom vrijedne donacije zaštitne opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će poslužiti prvenstveno za opremanje zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je epidemiološka služba podignuta na najveću razinu, odnosno svi epidemiolozi u sustavu hrvatskoga javnog zdravstva su u pripravnosti. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će tijekom dana potpisati odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta. Pozvao je sve koji su zbog pandemije ili potresa otišli u priobalje i na otoke da se što prije vrate kući. Naime, kako je rekao, to je bolje i za njih i za male sredine u koje su došli, čiji sustav zdravstvene skrbi ne može podnijeti veći broj ljudi od onih koji tamo stalno žive tijekom cijele godine, pa u slučaju potrebe, neće moći pružiti odgovarajuću skrb za oboljele.

Od odluke o zabrani napuštanja prebivališta izuzet će se osobe i djelatnosti važne za opskrbu i osnovno funkcioniranje, poput zaposlenih u zdravstvenim i komunalnim djelatnostima, novinara, bolesnika kojima je potreban liječnik, onih koji moraju van zbog vitalnih obiteljskh razloga, zaposlenika hitnih službi i sl. Njima će se izdavati propusnice koje će ovjeravati liječnici ili Civilna zaštita.

Od danas više nije dozvoljen rad tržnica na otvorenom i popratnih trgovina na takvim tržnicama, a razlog je to što je utvrđeno kako rad nije bio organiziran prema preporukama epidemiološke službe. "Strogoća mjera ovisi o tome koliko ih se pridržavamo", naglasio je Božinović i dodao kako je sprječavanje širenja zaraze zadaća broj jedan.

"Širenje zaraze može se spriječiti jedino ako se boravi u kući, osim ako je najnužnije potreban izlazak. Zato ostanite doma", pozvao je ministar Božinović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.