Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer donio šest novih odluka, ukidaju se covid potvrde za ulazak u javne službe

28.02.2022.

15:03

Autor: HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Nacionalni stožer donio je šest novih odluka među kojima je i ona o ukidanju obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti covid-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela, istaknuo je Davor Božinović. Objasnio je kako to znači da bez potvrde možete ući u poštu, ali ne i u bolnicu.

Ostale odluke tiču se javnog prijevoza, rada trgovina i trgovačkih centara, korištenja zaštitnih maski za lice i medicinskih maski, prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Te su odluke produžene do 31. ožujka, dodao je.

 

- U odluci koja se odnosi na okupljanja, ublažene su mjere kojima su ograničena okupljanja i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja osoba na otvorenim okupljanjima, dakle 100 umjesto 50 kako je bilo do sada. U zatvorenim prostorima moći će se okupiti 50 ljudi umjesto 25 koliko je to do sada bilo. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna. Osim ublažavanja uvjeta za takva okupljanja to će donekle rasteretiti i lokalne stožere da mogu biti angažirani u potencijalnoj novoj izbjegličkoj krizi, kazao je Božinović.


- Što se tiče natjecanja, športskih koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuju ograničenja maksimalnog broja gledatelja. Za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja broja gledatelja, a za natjecanja u zatvorenim prostorima omogućava se 50% popunjenost tribina umjesto 20 posto kako je bilo do sada, izjavio je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.