Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer PGŽ-a zabranio posjete domovima za starije, nastava ostaje u školama

17.10.2020.

12:50

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije danas je zabranio posjete Domovima za starije osobe, kao i kretanje štićenika izvan okućnica domova. Nastava će se u županiji i dalje odvijati u školama, a zasad se neće opremati dvorane s dodatnim krevetima - no pripremit će se za to.

Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, donio je tri odluke:

1. Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u nekim županijama i u susjednim državama, odakle često korisnici domova primaju posjete, Stožer CZ PGŽ-a donio je odluku da do daljnjeg neće biti dozvoljeni posjeti u Domovima za starije osobe, kao ni izlazak izvan okućnica domova korisnika, osim u iznimnim situacijama kao što su, primjerice, neodgodivi zdravstveni pregledi i sl. Isto tako postojat će iznimne situacije kada će i posjeti biti mogući. Stožer će u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije opozvati odluku.

2. Stožer CZ PGŽ-a, temeljem stabilne epidemiološke situacije na području Kvarnera i Gorskoga kotara, drži da se nastava u obrazovnim institucijama može nastaviti po dosadašnjem modelu, dakle u školama. U slučaju da tri dana zaredom na području PGŽ-a bude više od 50 novozaraženih dnevno, Stožer Civilne zaštite PGŽ-a uputit će prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje online nastave za učenike viših razreda osnovne i učenike srednje škole.

3. Temeljem zahtjeva Stožera Civilne zaštite RH za stavljanje u funkciju sekundarnih i tercijalnih bolničkih kapaciteta (dvorane i sl.), Stožer Civilne zaštite PGŽ-a smatra da temeljem stabilne epidemiološke situacije u PGŽ trenutno za time ne postoji potreba, ali će se poduzeti sve potrebne pripremne radnje ukoliko bude potrebno osigurati dodatne kapacitete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.