Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer PGŽ: Zajedničkim snagama za spas sezone

16.07.2021.

14:53

Autor: Hina

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac apelirao je u petak na sve građane da se cijepe i pridržavaju epidemioloških mjera, da bi se zajedničkim snagama spasila ovogodišnja turistička sezona.

Nakon što je nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo strožije mjere Stožera Primorsko-goranske županije o zabrani okupljanja do 20 ljudi bez COVID potvrda, Mladen Šćulac je naveo da su u županijskom stožeru nezadovoljni što je nacionalni stožer najprije prihvatio, a potom promijenio odluku i odredio da se za profesionalne umjetničke izvedbe i programe ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od mjera propisanih odlukom nacionalnog stožera.

Stoga se u županiji više neće primjenjivati odredba kojom je zabranjeno okupljanje na profesionalnim umjetničkim izvedbama bez EU digitalnih Covid potvrda, nego odluka nacionalnog stožera po kojoj se broj prisutnih osoba ograničava s obzirom na veličinu prostora, tako da za svaku osobu moraju biti osigurana najmanje četiri prostorna metra.

"Nacionalni stožer je prihvatio naše mjere i sada promijenio tu odluku. Izražavamo nezadovoljstvo jer smatramo da je naša mjera bila u redu i ona je sada pokazala i ove rezultate koji, nisu dobri, ali su solidni. Očekujemo da će većina organizatora biti odgovorna, i, kroz profesionalne i umjetničke izvedbe, pridržavati se tog dijela, a preporučamo im da koriste digitalne putovnice, jer one omogućuju druženje i produženi rad noću i daleko više slobode od ovakve mjere," rekao je Šćulac.

Glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević naglasio je kako je Primorsko-goranska županija i dalje "u zelenom", ali da se promatra kao dio jadranske regije te je sada smještena u narančastu zonu. "Situacija je odraz tzv. turističkih rizika, rizika okupljanja tijekom ljetnih mjeseci, ali i rizika iz naših emitivnih tržišta, odnosno turista koji dolaze iz drugih zemalja," rekao je Rončević

Govoreći i cijepljenju, Rončević je naveo da je "otkad su se uvela ograničenja za necijepljene, povećan broj osoba koje se prijavljuju za cijepljenje i to je mahom mlađa populacija."

Ravnateljica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadonov kazala je da je u županiji do sada ostvareno više od četiri milijuna noćenja, od kojih je polovica u srpnju, koji je dosegnuo 80 posto noćenja iz rekordne 2019..

Primorsko-goranska županija sada ima 61 posto rezultata iz 2019., tj. 30 posto više u odnosu na 2020. "S obzirom na potražnju, a to je intiman i izoliran smještaj, epidemiološki najsigurniji, turisti ne traže gužvu i to treba biti smjernica kod organizacije javnih okupljanja," zaključila je Peršić Živadinov.

Šćulac je istaknuo je kako je županija, zajedno s čitavim priobaljem, "ušla u narančastu zonu." "Samo mi, građani, možemo epidemiju usporiti te očekujemo od građana i organizatora da se pridržavaju mjera, da prate propise, cijepe se i da zajednički pokušamo spasiti turističku sezonu," poručio je. Poslušajte konferenciju za novinare:

Spasimo sezonu!, snimio HRT - Centar Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.