Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožer: Većina epidemioloških mjera produžuje se do kraja ožujka

12.03.2021.

13:35

Autor: Hina

Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Foto: - / -

Hrvatska ima 26-postotno tjedno povećanje broja novooboljelih od COVID-19 i većina nužnih epidemioloških mjera produžuje se do kraja ožujka, no omogućit će se sportska natjecanja na otvorenom, objavio je u petak na tiskovnoj konferenciji Nacionalni stožer civilne zaštite.

Većina uvedenih nužnih epidemioloških mjera ostaje ista. Uz strogo pridržavanje mjera, omogućit će se sportska natjecanja na otvorenom zbog djece i mladih sportaša. 

Što se tiče odluke na lokalnoj razini, produžuju se mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a od lokalnih i županijskih stožera s izraženim rastom zaraženih, očekuje se da predlože mjere u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Novina je da će se najveći dopušteni broj osoba na kulturnim programima moći korigirati preporukama HZJZ-a bez čekanja odluka Stožera, a omogućit će se i sportska natjecanja na otvorenom, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Nacionalnog stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović

Do 31. ožujka produžuju se mjere vezane za ograničavanje okupljanja, regulaciju prijevoza putnika, rada trgovina i prelazaka graničnih prijelaza, a odluka o tome stupa na snagu 13. ožujka, rekao je Božinović.

Postotak pozitivnih u odnosu na testirane - 13,8 posto; nastavlja se cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

Hrvatska danas ima 823 nova slučaja pozitivna na koronavirus od 5.945 testiranih u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 13,8 posto. Prosječna dob umrlih je 77,5 godina, najmlađa osoba je imala 62 godine, izvijestila je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak upozorio je da je broj novooboljelih ovaj tjedan za 26 posto veći u odnosu na prošli tjedan. "Najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ako gledamo sedmodnevnu stopu incidencije, na prvo mjesto je izbila Primorsko-goranska županija. No, epidemiolozi kažu da tamo nema velikih žarišta, nego puno mikrožarišta zbog druženja",  rekao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a je upozorio na rast udjela pozitivnih u ukupno testiranima, koji danas iznosi 13,8 posto. Osvrnuo se i na prijavljene nuspojave cjepiva navodeći da je najviše prijavljenih nuspojava bilo na Pfizerovo cjepivo - 898, zatim na AstraZenecino - 337, a na Modernino 81 prijava.

Unatoč tome što je u nekim zemljama EU privremeno obustavljeno cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, Hrvatska će nastaviti cijepiti.

Capak je objasnio da Hrvatska nije dobila cjepivo iz iste serije kao Austrija i još 15 zemalja EU. Zemlje koje su obustavile cijepljenje tim cjepivom to su učinile iz opreza dok se ne ispitaju okolnosti grupiranja tromboembolija.

"Ako se ustanovi da te tromboembolije nisu povezani sa cjepivom, u zemljama gdje je obustavljeno,  nastavit će se cijepljenje AstraZenecom. Što se tiče Hrvatske, nismo dobili tu seriju cjepiva i nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja da bi donijeli takvu odluku te nastavljamo s cijepljenjem s cjepivom AstraZenece", poručio je Capak.

Osvrnuo se i na najavljeno značajno smanjenje isporuke AstraZenecinog cjepiva. "Trebali smo u trećem tjednu ožujka dobiti 19.200 doza, a dobit ćemo 7.200. U četvrtom tjednu ožujka trebali smo dobiti 79.568, a dobit ćemo 9.800 doza", rekao je Capak. 

Vezano za cjepivo američke tvrtke Johnson&Johnson, Capak očekuje da će to cjepivo biti uskoro registrirano u EU. No, ne zna koliko će Hrvatska dobiti doza, s obzirom na napise da će američka vlada prvo svoje tržište opskrbiti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje. 

Na pitanje o alternativnom uvozu cjepiva, Capak je rekao kako još nije stigla zatražena dokumentacija od ruskog proizvođača cjepiva, kao preduvjet da se pokrene interventni uvoz. U međuvremenu je ruski proizvođač pokrenuo registraciju cjepiva pri Europskoj agenciji, pa Capak vjeruje da će to biti brzo završena i omogućiti Hrvatskoj da regularno uveze to cjepivo. 

O kineskom cjepivu još se uvijek ne zna puno, no danas se održao online sastanak HZJZ-a s proizvođačima kineskog cjepiva, o čemu će Capak izvijestiti javnost u ponedjeljak.

Markotić i Božinović: Hrvatska treba otvarati tvornice za proizvodnju cjepiva i lijekova

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić na novinarski upit komentirala je izjavu HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Filipovića da će njegov prioritet biti gradnja tvornice cjepiva. Markotić je naglasila kako "Hrvatska sigurno ima perspektivu i da bi trebala ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici i otvaranju novih tvornica. 

Bilo bi dobro da je dio tih tvornica u vlasništvu Republike Hrvatske jer time država osigurava stratešku poziciju, ali i da se otvorimo prema drugim kompanijama, što su učinile brojne druge zemlje, rekla je dr. Markotić. 

Na to se pitanje nadovezao i Božinović, istaknuvši  kako je neminovno da Hrvatska počne razmišljali o samodostatnosti države u proizvodnji cjepiva i lijekova. "To je jedna od ključnih investicija koje se moraju dogoditi", istaknuo je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.