Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stožeri preopterećeni novim e-propusnicama, sustav izaziva brojne probleme

02.04.2020.

10:58

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Policijske kontrole kretanja građana (Foto: Pixsell)

Policijske kontrole kretanja građana (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Puno je poteškoća s novim sustavom elektroničkog izdavanja propusnica za kretanje, upozorio je danas u našem programu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić. Lokalni stožeri su zbog toga administrativno preopterećeni, naglasio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Način izdavanja propusnica za kretanje između općina i gradova mijenja se tako da sustav bude povezan, što će spriječiti izdavanje propusnica osobama koje imaju mjeru samoizolacije. Međutim, telefonska linija 0800-8090 je preopterećena i morat će se uvesti još linija kako bi sustav bio operativan. "Nadamo se da će već od sutra, a pogotovo za vikend, to biti riješeno i da ćemo imati sustav koji će rasteretiti, a ne preopteretiti", rekao je Boras Mandić u programu Radio Rijeke.

Važno je znati da se nova e-propusnica može izdati na najviše 14 dana, a ukoliko prilikom podnošenja zahtjeva korisnik upiše datum koji prelazi taj rok, sustav javlja da je propusnica odbijena, naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. "To je važan podatak jer sustav ne javlja razlog odbijanja, a nerijetko je riječ samo o datumu koji prelazi rok od dva tjedna, pa o tome valja voditi računa", upozorava.

Za pristup novom sustavu izdavanja propusnica nužno je imati aktiviranu opciju e-građani ili net-banking. Oni koji to nemaju, ne mogu pristupiti aplikaciji e-propusnice, pa se lokalnom stožeru mogu obratiti telefonom ili elektronskom poštom, kažu naši sugovornici.

"U Rijeci smo do sada izdali šest tisuća propusnica", naglašava gradonačelnik Vojko Obersnel, "i sada ih se sve mora ponovno unijeti u novi sustav – ili korisnik, ako ima pristup sustavu e-građani, ili netko od za to akreditiranih članova gradskog stožera, što će zahtijevati puno vremena i strpljenja", rekao je u gostovanju u našem programu.

Stare propusnice neće vrijediti nakon 6. travnja, pa ih je nužno do tog roka zamijeniti elektronskima – osim ako se zbog problema s novim sustavom taj rok ne produži, međutim za sada nema takvih najava. Prema sadašnjim uputama, stare propusnice i dalje vrijede, no samo do nedjelje u ponoć.

"Odmah u početku izdavanja propusnica bila je preporuka da se one izdaju na najduže sedam dana, upravo zato jer smo znali da će uskoro biti uveden elektronički sustav izdavanja. Međutim, mnogi se lokalni stožeri toga nisu pridržavali, pa su izdavali propusnice i na 30 dana. Takve propusnice sada se moraju zamijeniti", tumači Boras Mandić i ističe će kako nakon nedjelje u ponoć vrijediti isključivo elektronske propusnice.

U međuvremenu je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović danas MUP-u uputila prosvjednu notu u kojoj kaže da se novim uputama unio kaos i svu odgovornost za širenje epidemije prebacilo na lokalne stožere te poručila da u Omišlju neće izdati nijednu propusnicu za dolazak ljudi s kopna, kako bi sačuvali zdravlje stanovništva - o tome više pročitajte ovdje

"Pokušavali smo objediniti riječki prsten kako bi sve to bilo jednostavnije. Krčani su isto tako tražili da im se omogući nesmetano kretanje otokom, međutim takve zahtjeve Nacionalni stožer nije odobrio", rekao je Obersnel.

"Svaka novoboljela osoba je potencijalni izvor velikog povećanja zaraze i spriječiti takvo što prva je prvenstvena zadaća sustava Civilne zaštite", upozorava Marko Boras Mandić i poziva građane da stožerima olakšaju taj zadatak tako da se što manje kreću i traže propusnice jedino ako su neophodne.

Dodao je kako smo u našoj županiji prvog zaraženog imali prije talijanske regije Friuli Venezia Giulia, gdje je danas oko 1700 zaraženih. "Nemojmo se bojati velikih brojeva, ako do njih dođe, ali nemojmo se ni uspavati ako su brojevi mali", poručio je načelnik Stožera i pozvao na disciplinu i optimizam. Poslušajte razgovore s Markom Borasom Mandićem i Vojkom Obersnelom i pročitajte upute o izdavanju e-propusnica koje je objavio Grad Rijeka:

Boras Mandić: Na svaku izdanu propusnicu puno neopravdanih zahtjeva, a sve treba obraditi; pripremila Iva Pavletić Crnić

Obersnel: Pokušali smo objediniti riječki prsten, ali bez uspjeha; pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.