Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stradalima s Banovine koji su u Rijeci gradska pomoć ista kao i Riječanima

13.01.2021.

14:36

Autor: HRT - Radio Rijeka

Grad Rijeka osigurao jednake mjere pomoći za banijske stradalnike kao i za svoje građane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Grad Rijeka osigurao jednake mjere pomoći za banijske stradalnike kao i za svoje građane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ljudima iz Sisačko-moslavačke županije koji su nakon potresa smješteni u Rijeci pomoći će se mjerama koje vrijede i za Riječane, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel i pozvao sve koji su došli u Rijeku da se što prije jave Crvenom križu kako bi mogli dobiti pomoć, koja se tiče ponajprije djece.

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao da će ljudi iz Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta koji borave u Rijeci moći ostvariti prava koja vrijede i za pojedine kategorije građana Rijeke, a to su pravo na besplatnu hranu za dojenčad, besplatni boravak djece u jaslicama i vrtićima, besplatnu užinu i produženi boravak u osnovnim školama te pomoć za nabavku školskih knjiga i pribora.

Osim tih mjera namijenjenih djeci i mladima, osobe koje su privremeno stigle u Rijeku s Banovine moći će se besplatno koristiti javnim gradskim prijevozom, uz iskaznicu koju izdaje Crveni križ, a mogućen im je i posjet nekim riječkim kulturnim ustanovama.

Prema podacima Crvenoga križa, u Rijeci je smješteno između 70 i 80 osoba s tog područja, i to u hostelu Dharma i u privatnom smještaju kod rodbine i prijatelja. Obersnel je pozvao sve koji su se smjestili u Rijeci, a nisu se prijavili Crvenome križu, da to učine kako bi mogli ostvarivati sva prava

Grad Rijeka i komunalna društva izdvojili su 800 tisuća kuna za pomoć potresom pogođenom području, a komunalna društva pomogla su dodatno tako što su onamo poslala svoja specijalna vozila za intervencije.

Poslušajte izjavu gradonačelnika o pravima koja ostvaruju svi koji su se od posljedica potresa sklonili u Rijeku:

Obersnel o pomoći, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.