Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za 21. veljače najavljen štrajk u riječkim gradskim vrtićima

11.02.2022.

14:29

Autor: Neva Funčić

štrajk radnika u dječjim vrtićima

štrajk radnika u dječjim vrtićima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Sindikat obrazovanja, medija i kulture danas je u Rijeci za 21. veljače najavio štrajk u riječkim gradskim vrtićima. Nakon propalog procesa mirenja s Gradom Rijekom, jučer je u sva tri gradska vrtića proveden referendum, na kojem su članovi sindikata dali stopostotnu potporu štrajku.

Ljudima je dosta slušanja da su djeca na prvom mjestu, a onda one koji s njima rade stavljaju na zadnje, rekle su predsjednica i potpredsjednica ovog sindikata Božica Žilić i Ingrid Čavić. 


Najavile su mogući štrajk u sva tri gradska dječja vrtića, Rijeka, More i Sušak, za ponedjeljak, 21. veljače. Štrajkat će se vakoga dana od 8 do 15 sati do ispunjenja zahtjeva za podizanjem osnovice plaća, koje su sada 16 posto ispod zakonskog minimuma. 

Riječ je o zaostatku koji mjesečno iznosi više od 800 kuna u usporedbi s plaćama u osnovnim školama. Sindikat pristaje na povećanje plaće u tri obroka, no od štrajka nećemo odustati dok ne bude dogovoren treći korak, a to je konačna isplata povišice do najmanje zakonskom predviđenog iznosa od 6 004 kune. Nadam se da je dogovor moguć tijekom slijedećeg tjedna.

Božica Žilić

Nakon neuspjelih pregovora i postupka mirenja s poslodavcem Gradom Rijekom, na jučerašnjem referendumu su se članovi sindikata izjasnili za štrajk, izvijestila je Žilić koja kaže da se o povećanju plaća pregovaralo od 2019. godine.


Povjerenica SOMK u riječkim vrtićima Ingrid Čavić upozorila je da je zbog deficita odgajatelja za radnike u vrtićima izuzetno teška situacija. Dogodi se da odgajatelji preuzimaju djecu u šest i rade do sedamnaest sati, a nakon dva,tri takva dana i oni moraju na bolovanje.

Izuzetno je teško zadržati ljude s ovakvim plaćama, a na natječaje nam se nitko ne javlja. Stoga poručujemo roditeljima da nismo imali izbora, više ne možemo čekati.

Ingrid Čavić

Prema najavi štrajkačkog odbora, od ponedjeljka 21. veljače od 7 do 15 sati riječki vrtići će primati djecu i osigurati im njegu i prehranu, dok odgajatelji za to vrijeme neće obavljati odgojno-obrazovni rad. Ako se u međuvremenu ne dogovori tražena povišica.


Poslušajte najave:

najavljen štrajk u riječkim gradskim vrtićima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.