Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štrajk: fakulteti još samo danas, u srednjim školama se nastavlja

01.10.2015.

12:47

Autor: Neva Funčić, Ivica Vrkić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svim riječkim osnovnim školama nastava se danas održava po uobičajenom rasporedu. Fakulteti štrajkaju još danas, ali je već šesti dan zaredom nastavljen štrajk u srednjim školama. U većini srednjih škola nastava je održana djelomično. Sutra u štrajku solidarnosti zaposleni u socijalnoj skrbi.

Od četrnaest primorsko-goranskih srednjih škola, nijedna nije bila u potpunom štrajku, što za učenike znači da nastave malo ima pa nema. 

Na fakultetima i u znanstvenim ustanovama štrajkat će još samo danas, odlučio je članstvo njihova sindikata na jučerašnjem referendumu.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi objavio je da će sutra štrajkati u svim ustanovama socijalne skrbi u znak solidarnosti sa štrajkom zaposlenih u obrazovanju. Koja je razumna i odgovorna Vlada mogla misliti da će sve ostale javne službe nejednakost sa zaposlenima u zdravstvu mirno prihvatiti?

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi također je počeo pregovore za uvećanja plaće u kojima je zatražio 8% uvećanja, ali Vlada RH ne prihvaća ništa nego nudi samo neodređeno pismo namjere. Stoga Sindikat ide u postupak mirenja koji također može imati rezultat posebni štrajk za sklapanje kolektivnog ugovora. Njihovo priopćenje pogledajte u nastavku. 

Kako je danas u školama primorsko-goranske županije, govori predsjednik županijske Udruge ravnatelja srednjih škola, ravnatelj srednje Škole za umjetnost i obrt Damir Šegota:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.