Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štrajk prosvjetara: djelomična nastava u većini škola PGŽ

25.09.2015.

12:16

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U većini riječkih škola organizirana je djelomična nastava. Bez obzira koliko zaposlenika štrajka, mali broj učenika koji je došao u škole, zbrinut je. Prema informacijama iz Primorsko-goranske županije samo dvije srednje škole izjasnile su se za kompletan štrajk, dok četiri ne štrajkaju uopće.

Zdravstvo je odgovoran posao, dakle ispada da obrazovanje to nije i tih četiri posto danih medicinarima bio je okidač za štrajk, rekao je profesor Hrvoje Tomljanović iz štrajkačkog odbora riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Tomljanović me očekuje ništa dobro od nastavka razgovora sindikalaca i resornog ministra najavljenog za ponedjeljak. Štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva, to je službeni stav sindikata.

Da će se napokon uvidjeti da je obrazovanje jedan od prioriteta hrvatske države, te da prosvjetari na neki način kreiraju ovo društvo stvarajući buduće građane, nada se gimnazijski profesor i sindikalni povjerenik David Karasman. Čini mu se da nije fer od ove Vlade što je, u trenutku kada je oduzimala već stečena prva, tvrdila da će ta prava vratiti svima u trenutku kada to bude moguće. Krenulo je s diskriminacijom i nekima su prava vraćena, ali onda treba vratiti prava i ostalima zaposlenima u javnim službama.

U školama se nastava odvija sporadično. Procjenjuje se da će se štrajk nastaviti i u ponedjeljak, pa iz škola apeliraju na učenike i roditelje da prate medije te školske web stranice na kojima će se objavljivati sve informacije vezane za nastavak štrajka, privremeni raspored ili početak redovne nastave.

Poslušajte što kažu prosvjetari, a poslušajte i što je o njihovu štrajku danas na Krku izjavio premijer Zoran Milanović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.