Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štrajk u pulskom Uljaniku i riječkom 3. maju stavljen u mirovanje

23.01.2018.

09:49

Autor: Hina

Radnici Uljanika traže ostavku Uprave (Foto: Pixsell)

Radnici Uljanika traže ostavku Uprave (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Nakon odluke Europske komisije da se odobre državna jamstva od 96 milijuna eura za sanaciju brodogradilišta Uljanik, radnici Uljanika su jutros odustali od najavljenog štrajka, a štrajk je "stavljen u mirovanje", odluka je Štrajkaškog odbora, neposredno prije početka radnog vremena.

Dio radnika ipak nezadovoljan odlukom: Dvjestotinak Uljanikovih radnika nezadovoljni odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje, u utorak prijepodne okupilo se ispred Upravne zgrade pulskog Uljanika, zahtijevajući ulazak u štrajk i ostavku Uprave društva. Njima se pridružilo desetak aktivista Živog zida i Radničke fronte koji su najprije pred Uljanikom organizirali akciju Potrubi za Uljanik, a zatim su ušli u krug brodogradilišta među radnike i sudjelovali u prosvjedu, izvikujući parole protiv Uprave društva tražeći njihovu ostavku. (Hina)

To je u izjavi za Hinu potvrdio regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko

"Štrajkaški odbor nije raspušten i on će se ponovno sastati u petak kada ćemo analizirati stanje. Ostaje nam čekati tih 48 sati koliko je potrebno, kako je najavila Uprava Uljanika, da se radnicima isplati plaća za prosinac. U slučaju da se plaća ne isplati, i da u taj proces ne uključe i radnike TESU-a koji su u rujnu prošle godine postali dio Uljanik grupe, a kojima je se duguje 2,7 plaća, krenut ćemo štrajk", rekao je Šverko.

Dodao je kako će se Štrajkački odbor u petak raspustiti samo u slučaju isplate plaća i božićnica za prosinac te ukoliko bude isplaćen i dug radnicima TESU-a.

"Uprava je uvijek odgovorna ako se plaća ne isplaćuje na vrijeme. Stoga je razumljivo što su radnici Uljanika na skupovima iskazali nepovjerenje Upravi društva. Neovisno o tome što će u roku od 48 sata radnici dobiti plaću za prosinac, oni zasigurno neće promijeniti svoje mišljenje", poručio je Đino Šverko.

U vlasničkoj strukturi brodogradilišta Uljanik 48 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZZO), Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, a Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi imaju 3,97 i 3,31 posto dionica, Adris grupa 2,47 posto itd.

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila potporu za sanaciju pulskog brodogradilišta Uljanik. "Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", priopćila je Komisija.

U riječkom 3. maju također je odgođen najavljeni štrajk solidarnosti, rekao je član štrajkačkog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Juraj Šoljić. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.